Dostupni linkovi

Objavljivanje tajnih dokumenata ugrozilo živote Afganistanaca


Hamid Karzai na pres konferenciji u Kabulu, 29. jul 2010.
Hamid Karzai na pres konferenciji u Kabulu, 29. jul 2010.
Nakon što je internet stranica Vikiliks (WikiLeaks) došla do tajnih dokumenata i objavila ih na svojoj internet stranici u kojima su, uglavnom, izvještaji pripadnika američkih oružanih snaga i obaveštajnih službi u Afganistanu, oglasio se afganistanski predsjednik Hamid Karzai. On je izjavio da je objavljivanje američkih tajnih dokumenata ugrozilo živote Afganistanaca koji su pomagali međunarodnim snagama.

Afganistanski predsjednik također je rekao da je izdao naredbu ministrima da prouče više od 90.000 tajnih američkih vojnih dokumenata o ratu u Afganistanu.

Karzai je ocijenio da je objavljivanje dokumenata, u kojima su imenovani Afganistanci koji su sarađivali sa snagama NATO, "šokantno i neodgovorno i da dovodi njihove živote u opasnost".

On je rekao i da zapadni saveznici imaju mogućnost da napadnu baze talibana u Pakistanu, ali je doveo u pitanje njihovu želju da to urade.

"Rat protiv terorizma ne odvija se u selima ili kućama u Afganistanu, već na svetim mjestima, izvorima finansiranja i obuke (terorista), leži izvan Avganistana", rekao je Karzai.

"Drugo je pitanje da li Afganistan može da se izbori sa tim, ali naši saveznici imaju tu mogućnost i pitanje je zašto ništa ne preduzimaju", rekao je predsjednik Avganistana.

U dokumentima koji su procurili u javnost se iznose detalji o ubistvima afganistanskih civila u akcijama NATO snaga u toj zemlji, kao i zabrinutost unutar NATO-a, da Pakistan i Iran pomažu pobunjenim talibanima.

Vikiliks: Slučaj važan kao Štazi

U javnost je u nedjelju dospjelo prema prvim vijestima, čak oko 200 hiljada strana povjerljivih dokumenata vezanih za rat u Afganistanu, ali se u vijestima češće pominje broj od oko 90 hiljada strana.

Novinari to već zovu jednim od najtežih slučajeva curenja tajnih informacija u istoriji.

BBC-jev novinar Džejn O Brajen je kazao da se se u dokumentima navode detalji 144 incidenta u kojima su međunarodne snage u Afganistanu ubile
Vlasnici websajta na kojem su podaci prvobitno objavljeni, rekli su da su otkrili podatke o ratnim zločinima, ali da konačnu riječ o tome treba da pruži sud
ili ranile civile.

On navodi i primjere iz 2008. godine kada su francuki vojnici otvorili vatru na autobus pun djece. Povrijeđeno je njih osmoro. U sličnom incidentu američki vojnici su ubili ili ranili 15 putnika.

Tajne dokumente objavila je internet stranice Vikiliks ( WikiLeaks) poznata po tome što dolazi do povjerljivih dokumenata i snimaka.

Prikupila je više od 91 hiljade dokumenata, uglavnom izvještaja pripadnika američkih oružanih snaga i obaveštajnih službi u Avganistanu. Izveštaji pokrivaju period od 2004. do 2009. godine.

Vlasnici websajta na kojem su podaci prvobitno objavljeni, rekli su da su otkrili podatke o ratnim zločinima, ali da konačnu riječ o tome treba da pruži sud.

Osnivač ovog websajta Džulijan Asanž je uporedio objavljivanje ovih tajnih američkih podataka sa otvaranjem dosijea istočnonjemačke tajne službe Štazi.
XS
SM
MD
LG