Dostupni linkovi

Talibani stavili Karzaja i Abdualaha u kućni pritvor


Bivši predsednik Avganistana, Hamid Karzaj, i čelnik Viskokog saveta za nacionalno pomirenje, Abdulah Abdulah

Bivši predsednik Avganistana, Hamid Karzaj, i čelnik Viskokog saveta za nacionalno pomirenje, Abdulah Abdulah, zvanično su stavljeni u kućni pritvor u Kabulu, nakon što su in talibani oduzeli obezbeđenje, javlja CNN.

Talibani su u ponedjeljak oduzeli oružje Karzaijevom obezbeđenju i vozila, što je navelo bivšeg predsednika da se preseli kod Abdullaha, navodi CNN jedan izvor. Međutim, u sredu su talibani takođe pretražili Abdulahovu kuću i uzeli mu obezbeđenje i vozila.

Prema tom izvoru, Karzai i Abdullah su efektivno u kućnom pritvoru u Kabulu bez svojih telohranitelja i prepušteni na milost i nemilost talibana.

Prošle nedelje, portparol talibana rekao je za CNN da ta grupa želi da formira inkluzivnu vladu. Od tada je razgovarala sa Karzaijem i Abdullahom, koji su ostali u Kabulu kada su talibani zauzeli glavni grad.

Abdulah je ranije rekao da se nada da će talibani formirati inkluzivnu vladu, kaže izvor za CNN, ali da je sada manje optimističan.

Otkad je bivši predsednik Ašraf Gani pobegao iz zemlje, Karzaj, Abdulah i Gulbadin Hekmatijar, premijer pre nego što su talibani došli na vlast 1996. godine, jedine su političke ličnosti koje su se u Kabulu često sastajale sa liderima talibana i plemenskim starešinama.

Trio je takođe osnovao savet koje je trebalo da uđe u 12-člani Veliki savet za koji talibani planiraju da predvodi predstojeću vladu.

Talibani su i dalje zauzeti raspravljanjem o formatu predstojeće vlade, ali su često obećavali da će formirati inkluzivnu vladu.

Vršilac dužnosti ministra kulture i informisanja i portparol avganistanskog islamskog emirata Zabiulah Mudžahid rekao je da će vladu voditi verski učenjaci- Uleme.

XS
SM
MD
LG