Dostupni linkovi

Žbanić, Grlić i Bakrač u utrci za nagrade


Međunarodni filmski festival u Karlovym Varyima ušao je u svoju završnicu. Ove godine među filmovima su i tri ostvarenja iz regije, filmovi Jasmile Žbanić, Adisa Bakrača i Rajka Grlića. Po ocjeni čeških medija festival ima idealne godine – 45 , a to je vrijeme kada se više ne rade greške, a još ima snage za stalne promjene i izbjegavanje rutine. Posljednjega dana festivala, 10. srpnja, biti će poznat pobjednik i dobitnik Kristalnog globusa.

Festival je otvoren 2. srpnja tradicionalnim vatrometom, uz mnogobrojne goste festivala, poklonike filmske umjetnosti.

Ovogodišnji festival se predstavio duhovitim promo filmom u kojom je glavni lik John Malkovich koji je dobio nagradu za životno djelo prošle godine. Malkovich se vraća kući, u taksiju je, dobijena nagrada je na sjedištu pored njega, taksist je stranac i vodi se ovakav dijalog:

Filmski grad Karlovy Vary, srpanj 2010
„Dakle, vraćate se iz Kana", pita taksista.

"Ne, iz Karlovih Vary, Češka Republika...", odgovara Malkovich.

"O... Dobili ste nagradu za glavnu ulogu?", ponovo je znatiželjan taksista.

"Ne!", odgovara Malkovich.

"O............za sporednu?", začuđen je vozač.

"Ne!", opet će Malkovich.

"O...Ne govorite mi znam... najbolji režiser", pogađa taksista.

"Ne, to je nagrada za životno djelo", kaže Malkovich.

"O....“, taksista se ponovno iščuđava.

Slijedi potom ljutiti odgovor velikog glumca, ne baš priličan puritanskim ušima....kao i uvijek Malkovich dosljedan sebi... sjajan.

Petnaest svjetskih premijera

Filmski grad Karlovy Vary, srpanj 2010
Uz filmove, kremu češkog, ali i svjetskog filma, Karlove Vary vrve mnogobrojnim poklonicima sedme umjetnosti. Od jutra do večeri su projekcije u nekoliko kategorija. Ukupno 204 filma. Petnaest će imati svjetsku premijeru, 28 međunarodnu, a deset evropsku.

U službenoj konkurenciji je 12 filmova, među njima najnovije ostvarenje zagrebačkog redatelja Rajka Grlića „Neka ostane među nama“. Film je nastao u koprodukciji Hrvatske, Srbije i Slovenije.

Glavni lik je srednovječni muškarac Nikola kojeg igra Miki Manojlović. Nikola je nepopravljivi ženskar. Rajko Grlić jedan je od pripadnika takozvane Praške škole ne želi prognozirati u čijim će se rukama naći Kristalni globus.

„Nisam gledao ostale filmove koji su u konkurenciji, ali odlazak u Karlove Vary u meni budi sjajna sjećanja. Tamo sam pisao scenarij za svoj prvi igrani film 1973.To je sentimentalni povratak u Karlove Vary. Meuđunarodni filmski festival se ubraja u A festivale. To je veliki festival, sigurno najveći u takozvanoj istočnoj Evropi. On promovira evropski film i uistinu je značajan“, kaže Grlić.

U sekciji „Istočno do Zapada“ je film Adisa Bakrača „Ostavljeni“. Četrnaestogodišnji Alen živi u sarajevskom sirotištu. Vjeruje da je dijete ratnih reportera, Francuskinje i Engleza, koje je rat razdvojio. Bakrač traži odgvor na pitanje kako odrasti u krutom svijetu, bez roditelja i to u sjeni dogadjaja iz prošlosti. Film je nastao u produkciji Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Francuski.

Ulaznica za jednu od projekcija
Jasmila Žbanić sa ostvarenjem „Na putu“ nalazi se u konkurenciji sekcije „Horizonti“ . Dobitnica Zlatnog medvjeda u Berlinu s „Grbavicom“ otvorila je i svojim drugim filmom osjetljiva pitanja bosanskohercegovačke stvarnosti. Producenti filma su BiH, Austrija, Njemačka i Hrvatska.

Glumica Mirjana Karanović je članica Glavnog žirija 45 međunarodnog Festivala Karlovy Vary.

Ovogodišnju nagradu predsjednika Festivala Jiržija Bartoške, poznatog češkog glumca, osvojio je britanac Judd Lowe. Zgodnog, mladog i talentiranaog glumca dočele su stotine obažavateljica u Karlovym Varyima. Kako to priliči gosstu najljepše je govorio o domaćinima.

„Čuo sam koliko je jedinstven i poseban ovaj festival, posebno zbog njegove publike. No ono što čujete je malo u odnosu na osjećaj koji imate kada sjedite medju mladima koji uživaju u istinskom festivalskom duhu. Oni vole film“, kazao je Lowe.

Pored igranog i dokumentarnog filma, u osam festivalskih dana održavaju se i brojni glazbeni događaji. Među njima izdvajamo nastup domaćeg glumca Jana Budara koji je igrao ulogu češkog poduzetnika u filmu Pave Marinkovića „Ljubavni život domobrana“.

Festival koji je započeo 1946. na dvije lokacije, u Marianskim Lazniama i Karlovim Varyima, nije bio natjecateljski. Od pete godišnjice „stanuje“ samo u Karlovim Varyma. No, onda mu Sovjeti određuju da se mora izmjnjivati s festivalom u Moskvi.

Grad filma KarlovyVary, srpanj 2010
Malo glamura počinje provirivati tek 1956. Devetu godišnjicu obilježio je posjet Luisa Bunulea, djeca su uživala u izložbi lutaka Jiriha Trnky, a roditelji su mogli stajati u redu za narandže, kojih inače nije bilo u dužanima, piše Mlada Fronta Dnes.

Dvadestšesta godišnjica, 1989., posljednja je u totalitarizmu. Festival je pun paradoksa. Mnogo je sovjetskih gostiju, ali govori se o perestrojci i izvlače filmovi iz bunkera.

Godinu dana kasnije, prvi festival u slobodi. Stižu Miloš Forman, Robert De Niro, Annette Bening, ali i predsjednik države Vaclav Havel.

Na 33. godišnjicu došao je i Michael Douglas. Žene su ga oblijetale, a muškarci su gledali prijenos sa Svjetskog nogometnog prvenstva, kao i ove godine.

Medju poznatima koji su boravili na festivalu u Karlovym Varyma su i Gegori Peck, Robert Redford, Morgan Freeman, Whoopi Goldberg, Woody Harrelson i brojni drugi velikani svjetskog filma.

Pogledajte komentare (1)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG