Dostupni linkovi

U Vatikanu u ponedeljak počinje prvo okupljanje kardinala u okviru priprema za konklavu, izbor pape, koje, prema vatikanskim izvorima, ne bi trebalo da počne pre sredine sedmice.

Postupak za izbor novog pape usledio je nakon što se papa Benedikt XVI povukao posle osam godina. On je prvi poglavar Rimokatoličke crkve koji se povukao u posljednjih 600 godina, javlja BBC.

Generalnu kongregaciju kardinala sazvao je i vodiće kardinal Angelo Sodano, a dnevno će biti održane dve sednice, u devet i 17 časova.

Kardinala ukupno ima 207, od čega 70 stalno živi u Rimu, iz inostranstva ih je do nedelje stiglo 66, a neki kardinali će tek pristići, prenela je Verska informativna agencija.

Prvih nekoliko dana bi se odlučilo o tačnom danu početka izbora pape.
Generalna kongregacija obuhvata sve kardinale, i one koji će glasati, pošto su mlađi od 80 godina, i one koji su stariji, čija će mišljenja biti saslušana.

Iako ima 117 kardinala mlađih od 80, dvojica, iz Indonezije i Škotske, neće učestvovati u glasanju.

Katoličkom crkvom do izbora novog pape rukovode dvojica kardinala,koja potiču iz italijanske oblasti Pijemont.

Kardinal Angelo Sodano je "dekan kardinala" i on saziva okupljanja. Sodano je decenijama bio crkveni diplomata, potom vatikanski šef spoljnih poslova.

Kardinal Tarcisio Bertone se bavio teologijom, crkvenim pravom, profesurom na Lateranskom univerzitetu. Bertone pripada Salezijanskom redu. Sada ima funkciju "kamerlenga", time je zadužen za sam izbor pape.

Kardinali će se zatvoriti u Sikstinsku kapelu i glasati sve dok ne izaberu novog papu dvotrećinskom većinom. Za tu priliku u Sikstinsku kapelu biće postavljena posebna peć i dimnjak. Vernici na Trgu svetog Petra i oko 1,2 milijarde vernika širom sveta čekaće rezultat.

Listići na kojima su kardinali glasali biće spaljeni, a u njih se, ako papa nije izabran, dodaju hemikalije za crni dim, i, ako je izabran, za bijeli. Tada se oglašavaju i zvona bazilike svetog Petra.
XS
SM
MD
LG