Dostupni linkovi

Kardinal Puljić i ambasador Ferguson dežurali u Zemaljskom


Kardinal Puljić u Zemaljskom muzeju BiH
Kardinal Puljić u Zemaljskom muzeju BiH

Novu sedmicu dežura u Zemaljskom muzeju otvorio je kardinal Vinko Puljić, a u akciju „Ja sam muzej“ uključio se i ambasador Velike Britanije u BiH Edward Ferguson. Ova akcija trajat će tokom augusta i septembra, a cilj je da se bh. javnost podsjeti na činjenicu da je najveće i najznačajnija muzejska institucija u BiH zatvorena gotovo tri godine, te da se utiče na odgovorne da ovaj problem što hitnije riješe.

Iako su zakovana vrata Zemaljskog muzeja, radnici najstarije kulturne institucije u BiH, dežuraju i čuvaju blago pohranjeno unjoj.

Svakodnevno im se u tom poslu pridruže brojne javne ličnosti, kako bi one koji odlučuju podsjetili da je najveća i najznačajnija muzejska institucija u Bosni i Hercegovini zatvorena za javnost.

Kardinalu Vinku Puljiću nije jasno kako je moguće da se Zemaljski muzej dovede u nezavidan položaj.

„Mi u BiH možemo ponosno govoriti o ovakvoj instituciji, jer države u regionu nemaju takvo nešto. Zato je važno da država podrži Zemaljski muzej i uspostavi njegov normalan život. Treba sačuvati brojne divne eksponate i proučavati ih. Čovjek koji ne poznaje svoju prošlost, nema ni budućnost“, rekao je kardinal Puljić.

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine jedna je od sedam institucija kulture od državnog značaja koja je nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma ostala u tzv. „pravnom vakuumu“ jer odgovorne državne institucije već dvadeset godina ne žele preuzeti osnivačka prava Muzeja, a time ni obavezu njegovog finansiranja.

Muzej, prije zatvaranja vrata za javnost, nije imao ni petinu budžeta za normalno funkcionisanje. Vrijedni eksponati , zadivljuće kolekcije i neprecjenjivo kulturno blago mogu propasti ukoliko se nadležni ne probude. A ti ekponati svjedoče o bogatoj prošlosti Bosne i Hercegovine.

"Muzej nije ni jednonacionalan, niti jednoreligiozan, i čuva duboke korijene i pamti našu povijest. To treba vrednovati, kako bi buduća pokoljenja cijenila svoju zemlju u kojoj žive različiti ljudi s različitim vjerovanjima i kulturama“, smatra kardinal Vinko Puljić.

Za ambasadora Velike Britanije u BiH Edwarda Fergusona ovo je bila prilika da prvi put uđe u Zemaljski muzej „iza dasaka i znaka zatvoreno". Zatvaranje Muzeja, ambasador Ferguson smatra "velikom tragedijom".

„Zgrada Muzeja i ono što je u njoj i njena priča o stotinama godina zajedničkog života, jako su važni, a političari, moraju raditi zajedno i učiniti sve što je u njihovoj moći kako takva priča ne bi bila uskraćena javnosti“, poručio je ambasador Ferguson.

Za normalno funkcionisanje Zemaljskog muzeja potrebno je 1, 4 miliona KM. Potez je na bh. vlastima, koje bez pomoći međunarodne zajednice, ovoga puta, moraju naći održivo finansijko rješenje. Akcija „ Ja sam muzej“ služi tome, da ih podsjeti da Zemaljski muzej treba sačuvati.

XS
SM
MD
LG