Dostupni linkovi

Karamarko u Mostaru: Hrvatska ima obavezu brinuti o Hrvatima u BiH


Tomislav Karamarko i Dragan Čović
Tomislav Karamarko i Dragan Čović
Hrvatska ima ustavnu i emotivnu obavezu brinuti se o Hrvatima u Bosni i Hercegovini, poručio je u utorak Tomislav Karamarko, predsjednik HDZ-a Hrvatske, na press konferenciji u Mostaru, gdje sa vodstvom stranke učestvuje u konferenciji “Položaj hrvatskog naroda u BiH nakon ulaska RH u EU”.

“Za Republiku Hrvatsku, hrvatski narod, gdje god živi, je ustavna obaveza, a posebno Hrvati u BiH”, rekao je Karamarko. On je istakao i kako Hrvati u RH imaju i “emotivnu” obavezu prema Hrvatima u Bosni i Hercegovini. “Mi smo isti narod. Kao što je naša domovina Hrvatska, tako je domovina našeg naroda i BiH”, rekao je Karamarko.

On je ustvrdio da se obaveza Hrvatske prema Hrvatima van zemlje posebno odnosi na bh. Hrvate, koji u toj zemlji “nisu ravnopravni”. “To stanje je neodrživo”, rekao je predsjednik HDZ-a Hrvatske, ponovivši stav da Hrvati u BiH “ne mogu izabrati svog člana Predsjedništva”.

Karamarko je najavio kako će HDZ Hrvatske “uložiti sva sredstva”, ističući kako je mislio na ona demokratska, kako bi vidjeli na koji način se mogu staviti na dispoziciju Hrvatima u BiH.

“Ne može se više dogoditi nikakva majorizacija nad Hrvatima u Federaciji”, rekao je Karamarko, aludirajući na činjenicu da predstavnici najjačih hrvatskih stranaka nisu zastupljeni u Vladi Federacije BiH.

On je rekao da je i Hrvatskoj interes da se BiH što prije evropeizira i da se prihvate i poštuju evropski standardi, odnosno “da se poštuje ravnopravnost naroda” u BiH.

Karamarko je rekao da je HDZ Hrvatske intenzivirao odnose sa “bratskim strankama” u BiH, posebno spomenivši HDZ BiH, ističući da su to stožerne hrvatske stranke u dvije zemlje.

Domaćin konferencije “Položaj hrvatskog naroda u BiH nakon ulaska RH u EU”, koja se danas održava u Mostaru, predsjednik HDZ-a BiH, Dragan Čović, izjavio je da se današnjim skupom, kojem prisustvuju najviše rangirani zvaničnici HDZ-a RH i HDZ-a BiH, “dodatno otvara hrvatsko pitanje”, kao ključ rješenja za BiH. “Duboko sam uvjeren da, dok se ne postigne apsolutna jednakopravnost Hrvata sa druga dva naroda, euroatlantski projekt neće normalno funkcionirati”, rekao je Čović.

On je ustvrdio da je pozicija Hrvata u BiH “dugo izložena majorizaciji i ustavnoj neravnopravnosti”. Odgovarajući na novinarsko pitanje, Čović je kazao da je prijedlog HDZ-a BiH o uređenju BiH u četiri federalne jedinice, “jedan od načina da se osigura ravnopravnost Hrvata”, ali da je to i svako drugo rješenje koje će donijeti euroatlantski put BiH i gdje će Bošnjaci, Hrvati i Srbi biti jednakopravni.

“Naš prijedlog nije podjela, nego jačanje BiH”, rekao je Čović.

Karamarko i Čović su najavili da će zastupnici HDZ-a RH u Evropskom parlamentu biti i glas Hrvata Bosne i Hercegovine.

Inače, na konferenciji “Položaj hrvatskog naroda u BiH nakon ulaska RH u EU”, koja se održava u sjedištu HDZ-a BiH u Mostaru iza zatvorenih vrata, raspravlja se uz ostalo o ustavnim promjenama u BiH, ekonomiji, euroatlantskim integracijama, te državljanstvu i prebivalištu.
XS
SM
MD
LG