Dostupni linkovi

Karamarko: Tužit ću Manolića, bio sam žrtva


Povodom optužbi da je krajem osamdesetih surađivao s jugoslavenskom tajnom službom, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko tvrdi da je bio žrtva operativne akcije, a ne dio režima.

U izjavi za jedne dnevne novine, Karamarko najavljuje da će pokrenuti sudski postupak protiv nekadašnjeg visokog funkcionera UDBA-e, a potom i hrvatskih tajnih službi i jednog od najbližih Tuđmanovih suradnika Josipa Manolića, koji je informaciju o navodnoj Karamarkovoj suradnji s UDBA-om plasirao u intervjuu za jedan hrvatski tjednik.

Kaže kako je nakon Manolićevog intervjua kontaktirao sa bivšim udbašima koji su ga obrađivali, da su mu otkrili sve pojedinosti akcije, i da su najavili da su spremni svjedočiti na sudu da je bio žrtva operativne akcije, a ne dio režima.

Manolić je ovu tvrdnju iznio, upozoravajući da Karamarko velik dio izborne kampanje svoje stranke temelji na zahtjevu za lustracijom nekadašnjih djelatnika i suradnika jugoslavenske tajne službe, a da je i sam bio njen suradnik. On je i iznio kontekst Karamarkovog slučaja:

„Ucijenili su ga. Imao je neku vezu sa sitnim kriminalom, policija je došla do toga pa je on, kako se ne bi kompromitirao pred roditeljima i pred prijateljima na fakultetu, prihvatio suradnju. A oni su mu zauzvrat zakamuflirali te sitne veze s kriminalcima“, kazao je Manolić.

XS
SM
MD
LG