Dostupni linkovi

Karadžić negodovao zbog mogućeg skraćenja liste svjedoka


Radovan Karadžić u sudnici Haškog tribunala 3. septembra
Radovan Karadžić u sudnici Haškog tribunala 3. septembra
Nakon skoro tri mjeseca pauze u suđenju, bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić pojavio se protekli tjedan u haškoj sudnici na statusnoj konferenciji, na kojoj su se razmotrile pripreme u njegovoj obrani koju zastupa sam. Tom prilikom, predsjedavajući sudac O Gon Kwon savjetovao je Karadžiću da skrati svoju listu od 600 svjedoka koje namjerava dovesti, te ga obavijestio da je Raspravno vijeće odbilo njegov zahtjev o ponavljanju suđenja zbog zakašnjelog objelodanjivanja dokaznih dokumenata Tužiteljstva.

Kao da nije optužen za najstrašnije zločine krajem prošlog stoljeća, optuženi Karadžić se pojavio dobro raspoložen u sudnici u koju će se vratiti polovicom idućeg mjeseca kako bi pokušao osporiti zapovjednu odgovornost nad genocidom u Srebrenici, teroru nad Sarajevom, te uzimanju međunarodnih promatrača za taoce:

„Dobro jutro, ekscelencije, dobro jutro svima. Sa mnom je moj savjetnik, gospodin Peter Robinson i gospodin Aleksandar Stevanović. Nešto je drugačiji, ali to je on. Nema brade.“

No, odmah nakon srdačnog predstavljanja krenule su oštrije kritike Sudskog vijeća u vezi traženja 600 sati za izvođenje obrane - od toga, 300 sati za obaranje presuđenih činjenica tužiteljstva te 300 sati za ispitivanje svjedoka.

Sudac Kwon je sugerirao Karadžiću da izbaci iskaze svjedoka koji će govoriti o istim stvarima, na primjer o kontekstu političkog raspada Jugoslavije, a koji nije relevantan za obranu od odgovornosti nad konkretnim zločinima:

„Vama bi moglo biti od veće koristi da budete pažljiviji i skromniji u odabiru svjedoka, te da se usredotočite samo na najbolje. Vidjećete da će vam ova smjernica, ukoliko je odlučite primijeniti, značajno smanjiti broj sati koji su vam potrebni da izvedete svoje dokaze.“

Prijedlogu skraćivanja liste svjedoka Karadžić se žestoko usprotivio, pogotovo izbacivanju onih koji će svjedočiti o raspadu Jugoslavije, predratnim prilikama u Bosni i Hercegovini te odgovornosti za rat:

„Ja sam optužen za kreiranje ciljeva srpskog naroda koji se mogu ostvariti samo ratom. Stanovište odbrane je da su ti ciljevi ostvareni bez rata, pre rata i političkim sredstvima. Ako to nije slučaj, ako ja nisam optužen za kreiranje ciljeva za koje je bio neophodan rat, onda se postavlja pitanje da li sam ja uopšte odgovoran izašta.“

Karadžić je naglasio da su mu iskazi o promjenama u Jugoslaviji jako važni, kako bi pokazao obrazac suprotan od Tužiteljstva, odnosno da dokaže - da on nije želio rat pomoću kojeg će ostvariti političke ciljeve:

„E, sada, radi obrasca – ako sam ja predsednik republike i tvorac nekog sistema, postavlja se pitanje: zašto u toliko mnogo opština nije bilo realizacije udruženog zločinačkog poduhvata, jer, Republika Srpska ima 62 opštine? Zašto se desilo samo u nekoliko opština? Ovde smo čuli svedoka, doktora Mujadžića, koji je rekao da tamo gde ih je bilo dvadeset-trideset posto, nisu imali problema“, zaključio je Karadžić.

Nakon argumentacije strana u postupku, optuženi je dobio rok do kraja idućeg tjedna (14. rujna ove godine) da u skladu s opaskom suca, unese promjene i preda izmijenjenu listu svjedoka. Tek tada Raspravno vijeće će odlučiti koliko će Karadžić dobiti vremena za izvođenje svoje obrane u odnosu na 300 sati dodijeljenih prethodno Tužiteljstvu koje je završilo svoj postupak u svibnju ove godine.

**********
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG