Dostupni linkovi

Karadžiću odobrena statusna konferencija o zdravlju


Radovan Karadžić u sudnici, foto sa suđenja tokom 2014.
Radovan Karadžić u sudnici, foto sa suđenja tokom 2014.

Bivšem predsjedniku Republike Srpske (RS) Radovanu Karadžiću suci su odobrili zahtjev za statusnom konferencijom na kojoj bi se mogao očitovati o zdravstvenom stanju i uvjetima u haškom pritvoru Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Konferencija je zakazana za 29.rujan ove godine budući da je Karadžić uspio dodatno objasniti razloge želje da suce izvijesti o zdravlju, kao i rješenju u vezi toga od strane Vijeća „koje daje najveću pažnju zdravlju optuženog i uvjetima pritvora“.

Optuženi je početkom mjeseca izvjestio kako je bolestan od 18.kolovoza 2015.te „da trpi bol, gubitak ravnoteže i iscrpljenost od još neutvrđenog uzroka“.

Nakon toga mu je operirana žuč u bolnici nakon čega je ubrzo vraćen u pritvor.

Strah od raka i optužbe prema tužiteljstvu

Karadžić je u zahtjevu izrazio i svoje strahove vezane uz „abnormalno visoki postotak bolesti među kolegama pritvorenicima“, podsjećajući ih na preminulog generala Mileta Mrkšića, koji je nedavno umro od karcinoma pluća u portugalskom zatvoru (gdje je boravio od 2012.godine).

Uz to je suce obavijestio i kako će podnijeti 102.po redu zahtjev za utvrđivanjem kršenja obveza objave materijala, tvrdeći da tužiteljstvo i dalje prikriva potencijalno oslobađajući dokazni materijal u vezi njegovih optužbi.

Zato je u zahtjevu za statusnom konferencijom izrazio i nadu da će sa sucima utvrditi mjere koje će se poduzeti kako bi mu se sve objavilo prije izricanja prvostupanjske presude. No suci su u odobravanju zahtjeva za statusnom konferencijom napomenuli da se o tome dosta raspravljalo kroz pisane podneske.

Karadžićeva prvostupanjska presuda očekuje se potkraj ove godine, a u vezi optužnice po 11 točaka kojima se tereti za genocid u više općina 1992.godine, progone diljem BiH, teror nad Sarajlijama (1992-1995), genocid u Srebrenici i uzimanje međunarodnih promatrača za taoce (1995).

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG