Dostupni linkovi

Karadžićev svjedok pokušao prebaciti odgovornost za logore


Slobodan Avlijaš svjedoči na suđenju Karadžiću, 11, ožujka 2013.
Slobodan Avlijaš svjedoči na suđenju Karadžiću, 11, ožujka 2013.
Bivši član Karadžićeve Vlade pokušao je prebaciti odgovornost za ratne zarobljenike u formiranim logorima na zauzetom području na vojsku, da bi tijekom unakrsnog ispitivanja tužiteljstvu potvrdio da odgovornost za brojne zločine leži i na lokalnim civilnim vlastima (Kriznim štabovima) nad kojim optuženi, navodno - nije imao kontrolu.

Pomoćnik ministra pravosuđa Vlade Republike Srpske u ratnom periodu Slobodan Avlijaš, došao je svom bivšem vođi potvrditi – kako je nadležnost nad ratnim zarobljenicima u pritvorskim institucijama za koje je bio odgovoran – bila u rukama vojske, a ne civilnih vlasti.

Svjedok Avlijaš je kao predstavnik ministarstva pravosuđa Republike Srpske 1992. godine posjetio niz zatočeničkih centara, a u nekim ranijim iskazima na suđenjima spomenuo je da mu vojne vlasti nisu dozvoljavale vidjeti ratne zarobljenike, već samo prijeratne.

Poput primjerice u KP domu Foča, gdje mu, navodno, to nije dozvolio pukovnik Vojske Republike Srpske (VRS) Marko Kovač.


Za razliku od Avlijaševe tvrdnje da je vojska upravljala spomenutim zatočeničkim objektom, u kojem su prema iskazima mnogih haških svjedoka počinjeni brutalni zločini – tužiteljstvo je tijekom unakrsnog ispitivanja podsjetilo kako su KP domom Foča upravljale zajedno i civilne i vojne vlasti, uostalom kao i brojnim drugim zatočeničkim objektima, poput primjerice u Vogošći.

„Ime predstavnika MUP-a SJB, a radilo se o Branku Vlaču, zar ne?“, naveo je tužitelj Alan Tieger ime osobe koja je bila upravnik logora u Vogošći, koji je također bio prema tužiteljstvu pod nadležnosti Ministarstva pravosuđa RS.

„U ime logora je bio prisutan, zaboravio sam spomenuti. Bio zadužen za dolje logor što je postojao. Ja znam da je bio zadužen za logor, ne znam čiji je bio radnik, MUP-ov ili od nekog drugog, to mogu reći nadležni organi koji su ga vodili u radnom odnosu“, branio se svjedok.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:08:20 0:00
Direktan link

Kao i mnoge Karadžićeve svjedoke koji su sudjelovali u ratnim događanjima, i Avlijaša je haško tužiteljstvo suočilo s informacijama o njegovoj ulozi, koja bi mogla biti sporna. Pogotovo u vezi odluka vlade Republike Srpske o formiranju zatočeničkih objekata za koje se odgovornost želi prebaciti na vojsku i pojedine zapovjednike.
Poput Milorada Krnojelca, osuđenog na 15 godina zatvora kao upravnika KP doma Foča.

„Gospodine Avlijaš, je li tvrdite da niste znali za činjenicu da je 4.srpnja 1992.godine Vlada (RS) donijela odluku o osnivanju KP doma Foča?“, ispitivao je Tieger.

„Bilo bi neozbiljno kada bih rekao da nisam znao – a ja izrađivao nacrt“, priznao je svjedok pokušavajući bezuspješno objasniti svoju ulogu u cijeloj stvari jer ga je tužitelj zaustavio u tim pokušajima.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:13:09 0:00
Direktan link

Osim toga Avlijaš je suočen s nekim svojim ranijim izjavama (u slučaju visokih policijskih dužnosnika RS Stanišić-Župljanin) u kojima je potvrdio da su za zatočeničke objekte bili suodgovorni vojska i Krizni štabovi, odnosni predstavnici civilnih vlasti na čelu kojih su bili lokalni dužnosnici Srpske demokratske stranke, SDS-a. No porekao je da su postupali po naređenju optuženog Karadžića, navodeći kako on nad njima nije imao kontrolu.

Nakon pet mjeseci, tijekom kojih traje izvođenje dokaza obrane, Karadžić će ovaj tjedan izvesti stotog svjedoka, dok ih namjerava dovesti još preko 400.

Na listi svjedoka obrane za ovaj tjedan su i nekadašnji zamjenik komandanta Policijske stanice u Bratuncu Branimir Tešić te ratni član Kriznog štaba u općini Bratunac Aleksandar Tešić, koji je 1992. godine bio sekretar opštinskog Sekretarijata za narodnu odbranu.

Uz to najavljen je kao svjedok Stevo Pašalić koji bi trebao osporiti nalaze demografskog vještaka tužiteljstva u vezi promjena u sastavu stanovništva u bosanskohercegovačkim općinama gdje je SDS preuzela vlast.

Nakon toga, zbog velike brzine kojom Karadžić izvodi svjedoke, ovaj tjedan iskaz bi trebali dati i direktor Osnovne škole "Branko Radičević" u Bratuncu Jovan Nikolić te umirovljeni pukovnik i ratni načelnik Operativnog odjeljenja komande Istočno-bosanskog korpusa VRS-a Radenko Gengo.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG