Dostupni linkovi

Karadžićev svjedok: izvještaji o napadima na Sarajevo su laž


Netherlands - Ratimir Maksimović, witness at the trial to former leader of Bosnian Serbs Radovan Karadzic, 17Dec2012
Netherlands - Ratimir Maksimović, witness at the trial to former leader of Bosnian Serbs Radovan Karadzic, 17Dec2012
Na Haškom sudu počela je zimska pauza za sve, osim za strane u postupku protiv bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića. Kako bi se suđenje dovršilo prema planu za ovu godinu optuženi, koji se zastupa sam, nastavio je ubrzano izvoditi još neke pripadnike Vojske Republike Srpske – kako bi osporio optužbe za namjerno gađanje sarajevskih civila.

S druge strane, tužiteljstvo je u unakrsnom ispitivanju osporavalo tvrdnje o samoobrani VRS-a, podsjećajući na izvještaje o žestokim napadima na Sarajevo.

I Ratomir Maksimović, pukovnik Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a, potvrđivao je Karadžiću, oslovljavajući ga s gospodine predsjedniče – kako je spomenuta formacija bila obrambena te da nikad nije namjerno gađala Sarajlije. Karadžić je prilikom ispitivanja naglasio, kako je Sarajevsko-romanijskom korpusu sam naredio - da se uzdržava i od odgovaranja na napade iz grada.

„Je li se Sarajevsko – romanijski korpus uzdržavao kad god je mogao, u odgovaranju na vatru?“, upitao je Karadžić svog svjedoka.

„Apsolutno, u krajnjoj nuždi smo odgovarali na vatru. Uostalom Michael Rose (zapovjednik UNPROFOR-a u Sarajevu) je rekao da su uglavnom primirja narušavali muslimani. Provocirali, a sve u cilju da mi odgovorimo na tu vatru i da se može poslat (poruka) – Srbi opet napadaju Sarajevo. Mi smo bili manje-više provocirani“, potvrđivao je Maksimović Karadžićeve teze obrane.

Tužiteljica Carolyne Edgerton je pak svjedoku Maksimoviću predočila dokumente iz Glavnog štaba VRS-a u kojima se spominju izvještaji bošnjačkih i međunarodnih medija o svakodnevnim žrtvama unutar grada tijekom 1993. godine.

Izvještaje o gađanju više kvartova teškom artiljerijom, o žestokim sukobima na Trebeviću te snajperskom djelovanju po civilima - svjedok Maksimović je kao bivši načelnik za informiranje u Sarajevsko – romanijskom koprusu VRS-a, nazvao - muslimanskom propagandom.

„Čista propaganda i to lažna“, ocijenio je više novinskih izvještaja spomenutih u dokumentima Glavnog štaba VRS.

„Dakle Vi niste ništa poduzeli po tom pitanju?“, ispitivala je Edgerton aludirajući na činjenicu da je svjedok u korpusu bio oficir za moral i pravna pitanja.

„Ne, ovo što sam pročitao je čista laž“, ponovio je Maksimović.

„Dakle niste ništa poduzeli po tom pitanju, zar ne?“, inzistirala je tužiteljica.

„Pa nemam što poduzeti. Meni je ovo nepoznato da se može tako raditi. Da smo mi takvi bili divljaci, da se tako radi? Nemam ja što poduzeti, ja nisam kompetentan jel' to nije došlo meni. Ali to je čista propaganda, ovo nema veze sa životom, ovo što piše“, uzrujano se branio Maksimović.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:14:16 0:00
Direktan link

Da li su napadi na civile bili stvarni, ili propaganda kako je to nazvao svjedok – odlučiti će suci pod predsjedanjem O Gon Kwona.

Podsjetimo jedino da su dva zapovjednika Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a, Stanislav Galić i Dragomir Milošević, već osuđeni na dugotrajne kazne zatvora zbog ubijanja tisuća sarajevskih civila, a trenutno se sudi i njihovom nadređenom – Ratku Mladiću.

(VIDEO: Presuda Galiću)


Prema haškoj optužnici gađanje Sarajlija je bilo namjerno, sa ciljem izazivanja terora, kao sredstva pritiska na bosanskohercegovačke vlasti u gradu.

Kao idući svjedok Karadžićeve obrane s iskazom je počeo potkraj suđenja u ponedjeljak - Zdravko Šalipur, jedan od lokalnih čelnika Srpske demokratske stranke (SDS) s područja Novog Sarajeva.Iskaz će dovršiti u utorak, nakon čega se očekuju iskazi još nekoliko članova SDS-a kao i pripadnika VRS-a u vezi optužbi za troipogodišnju opsadu Sarajeva.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG