Dostupni linkovi

Mandić: Rasima Delalića čuvala Patriotska liga


U Haškom tribunalu i u četvrtak je nastavljeno svjedočenje Momčila Mandića, nekadašnjeg ministra pravde RS, na suđenju optuženom za ratne zločine i genocid u BiH Radovanu Karadžiću.

U nastavku svog svjedočenja Momčilo Mandić je odgovarao na pitanja optuženog o događajima pred sam početak rata u BiH. Mandić kaže da je on lično odigrao značajanu ulogu u događaju koji je uslijedio neposredno nakon referenduma o nezavisnosti BiH - postavljanja barikada od strane pripadnika SDS i blokade Sarajevu 1. i 2. marta 1992. godine:

„Da se za tih 48 sati, koliko je trajala blokada Sarajeva, ne dogodi ništa što bi naštetilo stanovništvu – tuče, povređivanje, ubistva, pucanje, pljačke. Veliku stvar, odnosno veliku ulogu, čini mi se, odigrao sam ja, zajedno sa svojim saradnicima, koji smo na taj način kontrolisali te barikade, usmjeravali.“

Mandić je, između ostalog, pomenuo i o ubistvo srpskog svata na sarajevskoj Baščaršiji, po njemu neposrednom povodu barikada. Mandić je tada radio u MUP-u BiH:

„Mi smo znali, iz kriminalističke službe koju sam ja vodio, ko je izvršilac – Delalić Rasim – da se nalazi u kući na Bistriku, ali nismo mogli da ga lišimo slobode niti da preduzmemo bilo što, zato što su ga čuvali Patriotska liga i rezervni sastav policije.“

Momčilo Mandić je, po sopstvenom zahtjevu, svjedok Haškog suda a ne Tužilaštva.

Suđenje Karadžiću

O suđenju Karadžiću

U programu Pred licem pravde koji se emituje svake nedjelje u 18 i 30 sati sati kao i u redovnim dnevnim emisijama, RSE izvještava o suđenju Radovanu Karadžiću, bivšem vođi bosanskih Srba koji je uhapšen 21. jula 2008. godine u Beogradu.

Optužnica tereti Karadžića za najteže ratne zločine u 11 tačaka od kojih se dvije odnose na genocid. Ostale tačke otužnice odnose se na zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja počinjene tokom rata u BiH od 1992.

Ratni predsjednik samoproglašene republike bosanskih Srba, kasnije preimenovane u Republika Srpska (RS), najviši je zvaničnik, pored Miloševića, kome se sudi pred Haškim tribunalom. Više tekstova o suđenju Karadžiću pročitajte ovdje.
XS
SM
MD
LG