Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Mandić pravdao sebe i Karadžića

update

Sa suđenja Radovanu Karadžiću
Suđenje optuženom za ratne zločine i genocid u BiH Radovanu Karadžiću nastavljeno je i u srijedu ispitivanjem Momčila Mandića, nekadašnjeg ministra pravde u Republici Srpskoj.

Optuženi za genocid i zločine protiv čovječnosti, Radovan Karadžić, u nastavku unakrsnog ispitivanja tražio je od Momčila Mandića da u svom svjedočenju odgovori na pitanja o događajima koji su prethodili izbijanju rata u BiH.

Između ostalog, optuženi je u prvi plan stavio nacionalne podjele u Ministarstvu unutrašnjih poslova BiH.

Mandić je u svojim odgovorima insistirao na tome da se on lično zalagao za provođenje međustranačkog dogovora o podjeli čelnih funkcija u policiji, navodeći i primjer:

„Moje lično iskustvo je bio sukob sa načelnikom policije Malkom Koromanom iz Opštine Pale, koja je također gradska opština, sarajevska, gdje te strukture na Palama nisu htjele da postave za komandira pripadnika muslimanske nacionalnosti zato što u susjednoj opštini Stari Grad to nije učinjeno sa Srbima. To je bilo utuk na utuk, kako se to kaže. Čak je došlo do fizičkog obračuna između mene i Malka Koromana, jer sam mu ja naredio, naređivao i molio i tražio da to uradi, da ne može da gleda na druge koji ne poštuju zakon i međustranački dogovor. Ali, nisam uspio da ubijedim ni Paljane ni gospodina Koromana“, kazao je Mandić

Momčilo Mandić je inače, prije početka svjedočenja na suđenju Radovanu Karadžiću, zatražio od Vijeća Tribunala u Hagu da bude smatran svjedokom Suda, a ne Tužilaštva, što je Pretresno vijeće i prihvatilo.

Suđenje Karadžiću

O suđenju Karadžiću

U programu Pred licem pravde koji se emituje svake nedjelje u 18 i 30 sati sati kao i u redovnim dnevnim emisijama, RSE izvještava o suđenju Radovanu Karadžiću, bivšem vođi bosanskih Srba koji je uhapšen 21. jula 2008. godine u Beogradu.

Optužnica tereti Karadžića za najteže ratne zločine u 11 tačaka od kojih se dvije odnose na genocid. Ostale tačke otužnice odnose se na zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja počinjene tokom rata u BiH od 1992.

Ratni predsjednik samoproglašene republike bosanskih Srba, kasnije preimenovane u Republika Srpska (RS), najviši je zvaničnik, pored Miloševića, kome se sudi pred Haškim tribunalom. Više tekstova o suđenju Karadžiću pročitajte ovdje.
XS
SM
MD
LG