Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Donje: Nije bilo veze između Mladih muslimana i Muslimanske braće


Haški tribunal
Trećeg dana svjedočenja Roberta Donje, historičara, vještaka Tužilaštva Haškog tribunala, optuženi za ratne zločine i genocid Radovan Karadžić je započeo pitanjima o događajima iz 1915. godine i pregovorima o stvaranju Jugoslavije.

Karadžić je pokušao navesti svjedoka da potvrdi kako ideja o Jugoslavij nije nastala udruživanjem naroda, nego odlukom Srbije da se odrekne svog imena u ime zajedničke države Srba, Hrvata, Slovenaca i drugih, te da 90- tih godina 20. vijeka nije mogla ni nestati razdruživanjem naroda.

Donja nije potvrdio ove Karadžićeve navode. Potom je Karadžić prešao na Drugi svjetski rat:

Karadžić: Da li Vi prihvatate da su najviše stradali Srbi, da je protiv Srba izvršen genocid u Drugom svjetskom ratu?

Donja: Ne prihvatam prvi deo vašeg pitanja - da su Srbi najviše patili.

Pominjući organizaciju Mlade muslimane, u kojima je bio i Alija Izetbegović zbog čega mu je suđeno 1947. godine, Karadžić je pitao Donju da li zna za povezanost ove organizacije sa Egipatskom braćom, organizacijom kojoj su se u to vrijeme pripisivali teroristički akti. Donja je odgovorio:

„Ne postoji nikakva značajnija veza između Mladih muslimana BiH poslije Drugog svjetskog rata i Muslimanske braće iz Egipta.“


Ispitivanje je nastavljeno u tom kontekstu, a biće nastavljeno i u četvrtak u poslijepodnevnim satima.
  • 16x9 Image

    Mirna Sadiković

    U novinarstvu je od 1994. Na Tuzlanskoj televiziji stiče prva novinarska iskustva kao reporter, a potom radi i kao urednik do 1999. Radila je na OBN televiziji, u sarajevskoj redakciji "Nezavisnih novina", a 2001. postaje dio ekipe Radija Slobodna Evropa. Obrađuje političke i ekonomske teme.

XS
SM
MD
LG