Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Phillips: JNA je početkom rata imala efikasnu komandu


Radovan Karadžić u sudnici
Pred Haškim tribunalom optuženi za ratne zločine i genocid Radovan Karadžić je u srijedu nastavio ispitivati svjedoka optužbe Richarda Phillipsa, eksperta za vojna pitanja, penzionsanog obavještajca britanske vojske.

Pokazavši izvještaj o stanju u JNA početkom rata u BiH, Karadžić je pokušao navesti svjedoka da ocijeni kako je izlaskom zapovjednika i regruta drugih nacionalnosti JNA oslabila, no Philips je odgovorio kako taj dokument to ne potvrđuje:

„Svaka vojna jedinica mora stalno kontrolirati svoje sposobnosti, svoj nivo obuke. Svaka vojna jedinica koja to ne radi je sigurno na neki način neefektivna. Ovaj dokument pokazuje koliko je efektivan bio štab u analiziranju tih problema. Mislili su da se to može ispraviti, gledali su kakvu obuku treba proći da se unaprijedi rukovođenje i komandiranje, gledali su kako bi se trupe mogle bolje obučiti, bolje opremiti i bolje smjestiti. Prema tome, meni to pokazuje jedno učinkovito rukovođenje i zapovjedanje.“


Karadžić je pokušao navesti svjedoka na zaključak da se Romanijsko-sarajevski korpus i 1994. godine suočavao sa nedovoljnim brojem oficira, no i na ovo pitanje Philips je odgovorio da takva tvrdnja nije mjerodavna:

„Obuka je stalan zadatak u svakoj vojsci. Evo i tu stoji - stalan zadatak. To je nešto što stalno traje, nešto što ide kontinuirano u svakoj vojnoj jedinici.“

Richard Phillips, ekspert za strukturu i organizaciju Vojske RS i Sarajevsko-romanijskog korpusa, ranije je svjedočio i na suđenju Stanislavu Galiću, generalu Vojske RS.

Suđenje Karadžiću

O suđenju Karadžiću

U programu Pred licem pravde koji se emituje svake nedjelje u 18 i 30 sati sati kao i u redovnim dnevnim emisijama, RSE izvještava o suđenju Radovanu Karadžiću, bivšem vođi bosanskih Srba koji je uhapšen 21. jula 2008. godine u Beogradu.

Optužnica tereti Karadžića za najteže ratne zločine u 11 tačaka od kojih se dvije odnose na genocid. Ostale tačke otužnice odnose se na zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja počinjene tokom rata u BiH od 1992.

Ratni predsjednik samoproglašene republike bosanskih Srba, kasnije preimenovane u Republika Srpska (RS), najviši je zvaničnik, pored Miloševića, kome se sudi pred Haškim tribunalom. Više tekstova o suđenju Karadžiću pročitajte ovdje.
  • 16x9 Image

    Mirna Sadiković

    U novinarstvu je od 1994. Na Tuzlanskoj televiziji stiče prva novinarska iskustva kao reporter, a potom radi i kao urednik do 1999. Radila je na OBN televiziji, u sarajevskoj redakciji "Nezavisnih novina", a 2001. postaje dio ekipe Radija Slobodna Evropa. Obrađuje političke i ekonomske teme.

XS
SM
MD
LG