Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Donje Karadžiću: Interesuje me zašto ste otišli u Sarajevo


Radovan Karadžić na suđenju
Suđenje optuženiku za ratne zločine i genocid Radovanu Karadžiću nastavljeno je u četvrtak unakrsnim ispitivanjem svjedoka Tužilaštva Roberta Donje.

Svoje ispitivanje Karadžić je bazirao na početak višestranačja u BiH, različite programe političkih stranaka iz tog doba, te analizu prvih višestranačkih izbora u BiH.

Radovan Karadžić, koji je pred Haškim tribunalom optužen za genocid i zločine protiv čovječnosti, u nastavku unakrsnog ispitivanja svjedoka Tužilaštava Roberta Donju pitao je da li je program SDS-a, na čijem je bio čelu, bio prihvatljiv i korektan.

Donja je rekao da velikim dijelom jeste, ali da ima nekoliko tačaka koje su omogućile da se tokom predizborne kampanje 90-ih pokrene rasprava:

„Broj 6 npr. - demokratska Jugoslavija kao moderna, federalna država, i broj 9 - BiH kao republika sa podjednakim pravima u okviru moderne, savezne države, to je nešto što će postati sporno.“

Tokom unakrsnog ispitivanja Karadžić se bavio i istorijom Crne Gore i Berlinskim kongresom. Između ostalog, pitao je svjedoka da li zna da su se svi iz njegovog kraja oduvijek izjašnjavali kao Srbi i da je većina išla u Beograd da studira. Donja je odgovorio kontra pitanjem:

„Jedva čekam da to čujem. Interesuje me zašto ste Vi otišli u Sarajevo, ali pretpostavljam da je to druga priča.“

Suđenje Karadžiću

O suđenju Karadžiću

U programu Pred licem pravde koji se emituje svake nedjelje u 18 i 30 sati sati kao i u redovnim dnevnim emisijama, RSE izvještava o suđenju Radovanu Karadžiću, bivšem vođi bosanskih Srba koji je uhapšen 21. jula 2008. godine u Beogradu.

Optužnica tereti Karadžića za najteže ratne zločine u 11 tačaka od kojih se dvije odnose na genocid. Ostale tačke otužnice odnose se na zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja počinjene tokom rata u BiH od 1992.

Ratni predsjednik samoproglašene republike bosanskih Srba, kasnije preimenovane u Republika Srpska (RS), najviši je zvaničnik, pored Miloševića, kome se sudi pred Haškim tribunalom. Više tekstova o suđenju Karadžiću pročitajte ovdje.
XS
SM
MD
LG