Dostupni linkovi

Odbijen Karadžićev zahtjev za prekid suđenja


Karadžić u sudnici, arhiv
Karadžić u sudnici, arhiv
Sudsko vijeće Haškog tribunala odbilo je zahtjev optuženog za ratne zločine i genocid Radovana Karadžića da se suđenje prekine na mjesec dana kako bi, kako je naveo, mogao da pregleda ratne zabilješke haškog bjegunca Ratka Mladića.

Karadžić je u petak završio unakrsno ispitivanje svjedoka optužbe šefa Evropske posmatračke misije u BiH Kolma Dojla. Slijedeći svjedok biće izveden u ponedjeljak u poslijepodnevnim satima.

Četvrti dan svjedočenja šefa Evropske posmatračke misije u BiH Kolma Dojla protekao je u nastojanju Karadžića da navede svjedoka da ocijeni kako je Armija BiH formirana prije nego vojska bosanskih Srba i kako Karadžić nije imao nikakvog uticaja na vojsku, jer je, kako za sebe kaže, bio politički, a ne vojni vođa. Dojl mu je na to odgovorio slijedeće:

„Ne znam, ali znam da ste vi dali izjavu u kojoj ste vi govorili da ćete podići vojsku. Ali sada ne govorimo o vojsci, ovdje sada govorimo o naoružanim bosanskim Srbima koji su, po mom mišljenju, bili pod vašom kontrolom i vašim utjecajem. O tome ja govorim.“


Karadžić
: Imate li dokaz, gospodine pukovniče?

Dojl
: Ne, ali proveo sam dugo vremena u Republici Bosni. Po mom mišljenju, Vi ste imali utjecaja nad akcijama bosanskih Srba u gradu Sarajevu, onih bosanskih Srba koji su bili naoružani. To je moj zaključak.

Svjedočenje Kolma Dojla pred Haškim tribunalom danas je okončano. Sudija O Gon Kvon saopštio je odluku sudskog pretresnog vijeća da odbija Karadžićev zahtjev za prekid suđenja na mjesec dana kako bi mogao pregledati ratne bilješke haškog bjegunca Ratka Mladića:

„I da su za to dovoljna dodatna dva tjedna. Nakon što smo razmotrili sve argumente, vijeće zaključuje da nije potrebno. Vi ste imali dovoljno vremena da pripremite vaše unakrsno ispitivanje svjedoka optužbe.“


Suđenje se nastavlja u ponedjeljak, 31. maja.
XS
SM
MD
LG