Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Dojl: Srbi su pucali i na mene


Colm Doyle na suđenju Karadžiću
Pred Haškim tribunalom nastavljeno je suđenje optuženom za ratne zločine i genocid Radovanu Karadžiću unakrsnim ispitivanjem svjedoka optužbe, mirovnog posmatrača tokom ratnih sukoba u BiH Kolm Dojla (Colm Doyle).

Kolm Dojl svjedočio je tokom unakrsnog ispitivanja o tome da je vojska bosanskih Srba dobila tešku artiljeriju i naoružanje od JNA, te da su bili daleko više naoružani nego druge dvije strane, zatim da srpsko ruikovodstvo nije poštovalo dogovore o primirju, te da su napadali i međunarodne mirovne posmatrače. Dojl je ispričao kako je i sam bio napadnut.

Radovan Karadžić:
Ja smatram da je vaša spekulacija da bi Srbi ubili Izetbegovića neosnovana jer mi nemamo iskustva terorizma, mi nemamo tradiciju terorizma. I protiv smo ubijanja.

Kolm Dojl: Ja to ne prihvatam na osnovu onoga što sam ja vidio lično. Ja sam bio osoba na koga je pucano kada sam pokušao da prođem kroz srpske barikade na aerodromu Sarajevo. Ja sam bio na čelu posmatračke misije, nosio sam uniformu, bio sam u svom automobilu, a ipak su bosanski Srbi pucali na mene kada sam pokušavao da pregovaram o prolazu posmatrača. I to je činjenica.

Karadžića su sudije u više navrata i na današnjem suđenju upozoravale da ne iznosi svoje komentare i ne postavlja pitanja svjedoku o kojima on nema nikakvih informacija.

Optuženi Radovan Karadžić zatražio je danas od Haškog tribunala da mu suđenje bude prekinuto na mjesec dana kako bi mogao da pregleda i prouči ratne bilješke haškog bjegunca Ratka Mladića, koje mu je dostavilo Tužilaštvo.
  • 16x9 Image

    Mirna Sadiković

    U novinarstvu je od 1994. Na Tuzlanskoj televiziji stiče prva novinarska iskustva kao reporter, a potom radi i kao urednik do 1999. Radila je na OBN televiziji, u sarajevskoj redakciji "Nezavisnih novina", a 2001. postaje dio ekipe Radija Slobodna Evropa. Obrađuje političke i ekonomske teme.

XS
SM
MD
LG