Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Dojl: Jedinice JNA postale su preko noći srpske


Zgrada RTV doma u Sarajevu
Suđenje optuženom za ratne zločine i genocid u BiH Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom nastavljeno je svjedočenjem predstavnika međunarodne mirovne konferencije Kolma Dojla.

Predstavnik međunarodne mirovne konferencije Kolm Dojl izjavio je na suđenju kako su početkom marta 1992. godine u Sarajevu bile barikade koje su držali naoružani pripadnici bosanskih Srba.

Odgovarajući na Karadžićeve navode kako su u zgradi tadašnje Televizije Sarajevo bile vojne jedinice, Dojl je rekao kako nikada nije vidio vojnike, niti oružje u televizijskoj zgradi, te da sumnja da su tu informaciju srpske snage iskoristile za njeno granatiranje:

„Nikada nisam za vrijeme dok sam ja bio u Sarajevu vidio bilo kakvu veliku vojnu jedinicu, nikada nisam vidio oruđe ili oružje postavljeno na krovu, nikada nisam vidio nikakve zelene beretke, nikoga u uniformi, nikakavu veću količinu naoružanja ili bilo šta takve prirode.“

Dojl je ponovio kako je Sarajevo bilo pod apsolutnom opsadom, te da se grad granatirao sa položaja koji su bili na obroncima. Prema njegovim riječima, nije mu bilo poznato ko je na obroncima, ali da je znao kako su bosanski Srbi uzeli tešku artiljeriju od JNA, te da su kontrolisali najveći dio naoružanja od bivše jugoslovenske vojske.

Na Karadžićevo pitanje na osnovu čega temelji takvu tvrdnju ako se JNA iz BiH povukla 19. maja, a Vojska Republike Srpske zvanično uspostavljena 20. maja, Dojl je odgovorio:

„Ali, gospodine Karadžiću, ne može se jedna vojska stvoriti doslovce preko noći. Vidjeli smo dokaze o masivnim konvojima tenkova i oružja koji su išli cestom prema Palama, prema zapovjedništvu RS. Gotovo preko noći vi ste napravili jedan laki prelaz u kojem su jedinice JNA postale jedinice bosanskih Srba.“

Karadžić je optužen za genocid i zločine protiv čovječnosti nad muslimanima i Hrvatima, te uzimanje međunarodnih talaca tokom rata u BiH. Suđenje Karadžiću biće nastavljeno sutra.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG