Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Van Lynden Karadžiću: Pucali ste iz svih oružja na Sarajevo


Mapa opkoljenog Sarajeva
Pred Haškim tribunalom u procesu protiv Radovana Karadžića, optuženog za genocid i druge zločine protiv čovječnosti u BiH, u četvrtak je nastavljeno unakrsno ispitivanje bivšeg novinara Sky Newsa Aernouta van Lyndena. Svjedok je ispitivan o događajima u Sarajevu, te vojnim položajima za granatiranju grada.

Nakon što je svjedočio o atmosferi straha i terora koja je vladala u Sarajevu tokom rata, bivši novinar Sky Newsa Arno Van Lynden ispitivan je od strane Radovana Karadžića o detaljima granatiranja dijelova grada koji su bili pod kontrolom srpskih snaga - Grbavice, Ilidže i drugih.

Karadžić je insistirao da Van Lyndenovi izvještaji nisu odgovarali stvarnom stanju. No, svjedok je kazao kako su izvještaji bili realni koliko su to mogli biti, te da je postojala i ekipa s druge strane, na Palama, kojoj je rad bio otežan jer su stalno hapšeni od strane srpskih snaga.

Najveći dio paljbe je stizao sa srpskih položaja na Sarajevo, i to uglavnom na civilne objekte, kazao je Van Lynden:

„Jesam vidio, konkretno neku vatru koja dolazi sa takvih položaja, konkretno s vrha brda. To je onaj položaj na koji će me general Mladić odvesti u septembru '92. Gledajući na karte, mi smo tada znali da je to područje koje kontroliraju vaše snage i da se otuda puca raketama na Sarajevo. Najveći dio vatre, teška koncentracija vatre, bila je vatra koja dolazila i padala na Sarajevo. Kao što sam već rekao, mi smo mogli vidjeti da je to dolazilo sa obronaka. Mogli su se vidjeti tragovi teških mitraljeza, vjerojatno i nekog protuavionskog oružja. Isto tako, mogli smo vidjeti rakete. Vidjeli smo ih, snimili smo ih.“

Karadžić je svjedoka ispitivao o položajima i linijama razgraničenja. Podjelu na muslimansko i srpsko Sarajevo, kako je optuženi nazivao podijeljeni grad, Van Lynden je odbio rekavši da nikad nije bilo muslimanskog Sarajeva, jer su na strani grada pod kontrolom Armije Republike BiH bili i Srbi i Hrvati.

Van Lynden je također, na Karadžićeve upite o vojnim metama i načinima na koji je Armija Republike BiH gađala srpske ciljeve a potom se povlačila, te da je kao posljedica bilo granatiranje civilnih objekata, podsjetio na Ženevsku konvenciju, te da su srpske snage morale biti sigurne da gađaju vojni cilj.

Svjedok je također kazao i kako nikada nije sreo vojnike sa zelenim beretkama, kako Karadžić naziva snage Armije Republike BiH.

Suđenje Karadžiću

O suđenju Karadžiću

U programu Pred licem pravde koji se emituje svake nedjelje u 18 i 30 sati sati kao i u redovnim dnevnim emisijama, RSE izvještava o suđenju Radovanu Karadžiću, bivšem vođi bosanskih Srba koji je uhapšen 21. jula 2008. godine u Beogradu.

Optužnica tereti Karadžića za najteže ratne zločine u 11 tačaka od kojih se dvije odnose na genocid. Ostale tačke otužnice odnose se na zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja počinjene tokom rata u BiH od 1992.

Ratni predsjednik samoproglašene republike bosanskih Srba, kasnije preimenovane u Republika Srpska (RS), najviši je zvaničnik, pored Miloševića, kome se sudi pred Haškim tribunalom. Više tekstova o suđenju Karadžiću pročitajte ovdje.
  • 16x9 Image

    Dženana Halimović

    U novinarstvu je od 1998. godine, a prve novinarske korake počinje u listu Oslobođenje. Bavi se istraživačkim novinarstvom, temama ratnog zločina, organizovanog kriminala i korupcije. Dobitnica nagrada "Global Human Rights Award" i Unije novinara BiH 2003.

XS
SM
MD
LG