Dostupni linkovi

Donje svjedočio o politici SDS-a početkom devedesetih


Iz sudnice Haškog tribunala - Radovan Karadžić, arhivska fotografija
Pred Haškim tribunalom nastavljeno je suđenje Radovanu Karadžiću ispitivanjem svjedoka optužbe Roberta Donje, vještaka Tužilaštva Haškog tribunala. Donja je, inače, historičar, dobar poznavalac prilika na prostoru bivše Jugoslavije, a pred Haškim tribunalom svjedočio je u nekoliko predmeta.

Optužba je usmjerila pitanja na postojanje strategija da se multietničke sredine okarakterišu kao jednonacionalne. U tom kontekstu Donja je rekao da su postojale javne i stvarne strategije početkom rata u BiH:

„Ja bih te strategije podijelio u dvije: jedna je bila javna komponenta izgradnje države, pri čemu se od početka oktobra 1991. godine SDS angažovao na toj strategiji sedam mjeseci, a drugi elemenat koji sam ja opisao kao opštinska strategija, ali mislim da je to prikladan izraz da opiše politiku SDS-a u opštinama u periodu od januara 1991. do ljeta 1992. godine.“

Nekoliko pitanja odnosilo se i na govor Karadžića u Skupštini o planiranom plebiscitu:

„Neki srpski intelektualci, uključujući i doktora Karadžića, u Bosni 80-ih i početkom 90-ih godina su tvrdili da opštinska organizacija BiH ide na štetu Srbima.“

Donja je naveo i tok zbivanja od usvajanja strategija do njihove realizacije:

„Cilj SDS-a je bio prvo da se formira skupština bosanskih Srba u oktobru, nakon toga da se održi plebisit u novembru, čime je skupština bosanskih Srba onda organizirala nakon plebiscita daljnje sjednice skupštine bosanskih Srba. Tako je u decembru došla odluka da se najave pripreme za republiku srpskog naroda u BiH.“

Suđenje Karadžiću nastavlja se i u srijedu.

Suđenje Karadžiću

O suđenju Karadžiću

U programu Pred licem pravde koji se emituje svake nedjelje u 18 i 30 sati sati kao i u redovnim dnevnim emisijama, RSE izvještava o suđenju Radovanu Karadžiću, bivšem vođi bosanskih Srba koji je uhapšen 21. jula 2008. godine u Beogradu.

Optužnica tereti Karadžića za najteže ratne zločine u 11 tačaka od kojih se dvije odnose na genocid. Ostale tačke otužnice odnose se na zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja počinjene tokom rata u BiH od 1992.

Ratni predsjednik samoproglašene republike bosanskih Srba, kasnije preimenovane u Republika Srpska (RS), najviši je zvaničnik, pored Miloševića, kome se sudi pred Haškim tribunalom. Više tekstova o suđenju Karadžiću pročitajte ovdje.

Pogledajte komentare (10)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG