Dostupni linkovi

Karadžić o pristranosti analitičara tužiteljstva


Radovan Karadžić u sudnici 19. travnja 2012.
Radovan Karadžić u sudnici 19. travnja 2012.
Nakon što je u glavnom ispitivanju opisao zapovjedni lanac Vojske Republike Srpske na čijem je čelu bio tadašnji predsjednik Radovan Karadžić, analitičara tužiteljstva Richarda Butlera treći dan svjedočenja je unakrsno ispitivao spomenuti optuženi koji se brani sam.

Karadžić je želio prikazati kako je Butler pristran budući da ga je za izradu analize kao američkog vojnog stručnjaka – zaposlilo haško tužiteljstvo, ističući i njegovu odanost Vladi Sjedinjenih Američkih Država s kojom je Vlada Republike Srpske „bila u nesporazumu“.

Karadžić je Butlera ispitivao prvo o okolnostima početka rata, ustvrdivši kako su njegovi zaključci o punoj svijesti vlasti bosanskih Srba za zločine u Srebrenici - krivi. Iako mu je Butler napomenuo kako tužiteljstvo od njega nije tražilo utvrđivanje okolnosti početka rata, Karadžić je ustvrdio kako je bošnjačka strana prva objavila službeni početak rata Srbiji, Crnoj Gori i srpskim autonomnim oblastima u Bosni i Hercegovini – 22.06. 1992.godine.

„A da Vam pomognem – jeste li našli u mojim dokumentima poziv muslimanskoj strani da otkaže rat i da se rat okonča kao kratkotrajan sukob?“, upitao je Karadžić ispitujući Butlera – je li u svojoj analizi koristio i našao dokumente koji bi išli u prilog njegovoj obrani.

„Ponovno. Možda je tako kad je riječ o proglašenju (rata), ali početak oružanog sukoba, barem kada je riječ o mojem istraživanju, počinje 1.04.1992.godine. S prvim borbama i djelovanjima u gradu Bijeljini“, prisjetio se Butler.

Podsjetimo, spomenutog datuma 1.travnja 1992.godine srpske paravojne snage Željka Ražnjatovića Arkana prešavši granicu napale su Bijeljinu te nakon zauzimanja počele teror nad stanovništvom drugih nacionalnosti.

Ubrzo su sličnu sudbinu doživjeli i Zvornik pa Foča te mnoga druga mjesta u Bosni i Hercegovini, koje su vlasti bosanskih Srba proglasile svojima. No Karadžić je Butleru izložio svoj pogled na početak rata.

„Zar ne bi 25.i 26.03. bili početak kada su hrvatsko-muslimanske snage ubijale u Bosanskom Brodu? Tog 25.u gradu, a 26.u selu Sijekovac. Poklale cijele porodice. Ili smatrate ako nije bilo otpora da to nije bio rat?“, konstatirao je i ironično upitao optuženi.

„Ne gospodine. Moj odgovor je – ne znam. Ja sam svoje istraživanje usredotočio na srpanj 1995.godine“, više puta je odgovarao Butler objašnjavajući kako je svrha njegove analize bio zapovjedni lanac vojnih i civilnih vlasti RS u vrijeme zauzimanja Srebrenice i masovnih pogubljenja koja su prema njemu bila organizirana.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:10:46 0:00
Direktan link



Karadžić će u nastavku unakrsnog ispitivanja, koje se nastavlja i u petak, pokušati osporiti analizu vojnog stručnjaka tužiteljstva, između ostalog i tezom kako se u Srebrenici nije radilo o organiziranom ubijanju – već da je ono bilo posljedica osvete zbog prethodnih pogroma nad srpskim stanovništvom prije srpnja 1995.godine.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG