Dostupni linkovi

Karadžić još uvijek bolestan


Sudsko vijeće u slučaju Radovana Karadžića
Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić još se ovaj tjedan nije pojavio u haškoj sudnici budući da je još uvijek bolestan tako da je sudsko vijeće u njegovom procesu zatražilo od Tajništva suda liječnički nalaz o stanju optuženog – kako bi moglo povući daljnje poteze.

Na kratkoj raspravi u srijedu naznačila se i mogućnost da obranu zastupa branitelj po službenoj dužnosti ukoliko Karadžić, koji se brani sam, neće moći nastaviti zbog bolesti.

Sudsko vijeće se mora dobro potruditi kako bi Karadžićev dugi haški proces došao do kraja u razumnom roku tako da se postavilo pitanje – kako će se suđenje nastaviti ukoliko će se prekidati zbog bolesti optuženog.

Glavni tužitelj u postupku Alan Tieger zato je dao prijedlog – kako da se nastavi davanje iskaza svjedoka optužbe, koji čekaju u Den Haagu da Karadžić ozdravi.

„Mogućnost koju treba razmotriti, koju ja želim samo spomenuti kao potencijalnu mogućnost u vezi s ovom situacijom koja je nepovoljna. A to je da se za četvrtak i petak može odrediti za unakrsno ispitivanje (svjedoka optužbe) branitelj po službenoj dužnosti. Dakle čini mi se da bi to trebalo razmotriti.“, predložio je Tieger.

Iako se o zdravlju raspravljalo na sjednici zatvorenoj za javnost, pravni savjetnik optuženog Peter Robinson odbio je mogućnost da netko drugi u procesu zastupa Karadžića, dajući naslutiti da se ne radi o težoj bolesti te da bi se njegov klijent mogao uskoro oporaviti.

„Doktor Karadžić će doći u sudnicu čim bude dovoljno zdrav. A on je jedini iz tima obrane koji će biti u mogućnosti uzimati iskaz (svjedoka).“, napomenuo je Robinson.Suđenje se ponovno prekinulo i odgodilo do četvrtka. Ukoliko se Karadžić ni onda ne pojavi u sudnici sudsko vijeće će morati donijeti odluku o daljnjem nastavku suđenja, odnosno hoće li se ispitivanje svjedoka nastaviti bez optuženog koji inzistira na svojem pravu da se zastupa sam.

Kao sljedeći svjedok tužiteljstva iskaz bi trebao dati doktor Andraš Ridlmajer (Riedlmayer), koji je napravio stručan izvještaj o uništavanju povijesnog, vjerskog i kulturnog nasljeđa tijekom rata u Bosni i Hercegovini u prvoj polovici devedesetih godina.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG