Dostupni linkovi

Suljević: Mnogi civili poginuli su od granatiranja sa srpskih položaja


 Ekrem Suljević svjedoči u postupku protiv Radovana Karadžića, 23 jul 2010
Ekrem Suljević svjedoči u postupku protiv Radovana Karadžića, 23 jul 2010
Prije ljetne pauze kao zadnji svjedok tužiteljstva, protiv bivšeg lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića, svjedočio je Ekrem Suljević, bivši pripadnik Odjela za protudiverzijsku zaštitu MUP-a BiH. Svjedok je opisao neke uviđaje na kojima je sudjelovao, između ostalog i incident potkraj svibnja 1995.godine, kada je modificirana avio bomba bačena na sarajevsku stambenu zgradu.

Bombe i granate su toliko puno padale po gradu da se nismo stigli odazivati na sve pozive, opisao je svjedok Suljević teškoće s kojima se njegov tim susretao u vrijeme opsade Sarajeva.

On je nazočio na mnoštvo uviđaja incidenata granatiranja sa srpskih položaja u kojima su poginuli brojni sarajevski civili. Tužiteljstvo je pročitalo na početku iskaza svjedokovu prijašnju izjavu nakon čega je Suljević dao svoj utisak o granatiranju Sarajeva u ratno vrijeme.

„Sarajevo je intenzivno granatirano. Bilo je i dana kad je bilo nekakvo relativno zatišje. U početku smo bili opterećeni jer su predstavnici naše
Bombe i granate su toliko puno padale po gradu da se nismo stigli odazivati na sve pozive, opisao je svjedok Suljević teškoće s kojima se njegov tim susretao u vrijeme opsade Sarajeva.
ekipe pozivani od strane CSB-a da se uključimo u istrage, velikog broja incidenata koji su prouzročeni padom projektila“,
izjavio je svjedok.

Zbog velikog broja poziva Suljevićev tim se ograničio na uviđaje incidenata gdje je bilo poginulih civila. Na jednom od uviđaja naletjeli su i na modificiranu avio bombu. Uz optužbe za genocid i progone nad nesrpskim stanovništvom, optuženom Karadžiću se stavlja na teret i granatiranje i snajpersko djelovanje po Sarajevu.

U optužnici se spominje i ispaljivanje modificirane avio bombe s položaja Vojske Republike Srpske 26.svibnja 1995.godine kada je ranjeno 17 osoba. Avio bombu je sucima opisao i svjedok.

„Ukratko modificirana avio bomba je jedan sklop koji se sastoji od avio bombe, namjenjene djelovanju iz aviona. Ta konstrukcija se sastojala od avio bombe kao eksplozivnog punjenja pogonjena raketnim motorima“, rekao je svjedok.

Haško tužiteljstvo priložilo je u sudski spis vezano uz svjedočenje Suljevića, nekoliko zahtjeva Sarajevsko-romanijskog korpusa prema Glavnom štabu VRS-a, u kojima se traži dodatna municija te avionske bombe. Tijekom unakrsnog ispitivanja Karadžić koji se brani sam, pokušao je prvo prikazati svjedoka kao pristranog budući da je bio na suprotnoj, bošnjačkoj strani.

„Samo bih jedno htio da razjasnim. Da li ste Vi sudjelovali u ratu. Ovom našem ratu", upitao je optuženi.

Nakon što mu je svjedok opisao nadležnost njegovog odjeljenja MUP-a koje nikad nije sudjelovalo u borbenim djelovanjima, Karadžić je pokušao osporiti stručnost svjedoka kako bi doveo u pitanje i postojanje avio bombi.

„Sad sam malo zbunjen. Da li to znači da ste Vi u dodir s avio bombama došli tek tijekom ovog rata 1994.ili 1995. godine?“, upitao je Karadžić.

„Točno. U toku rata ja sam došao u položaj da stičem znanja o svim artiljerijskim projektilima. Do rata ja nisam imao nikakvu obuku vezano za artiljeriju.“, odgovorio je svjedok.

Karadžić je tijekom unakrsnog ispitivanja svjedoka želio ukazati i kako je smjer određivanja ispaljenih projektila od strane bošnjačkog odjeljenja MUP-a sporan, jer su se neki projektili odbijali od zidova zgrada. Naime, optuženi se trudi prikazati kako su mnogi incidenti granatiranja Sarajeva pripisani srpskoj strani kako bi se na nju stvorio dodatni pritisak.

Njegovo suđenje se nastavlja nakon ljetne pauze 17. kolovoza ove godine.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG