Dostupni linkovi

Srpske snage nasumično granatirale Sarajevo


Radovan Karadžić koji se pred Haškim sudom brani sam od optužbi za genocid u Srebrenici i više općina u BiH, uzimanje međunarodnih promatrača za taoce te napade na Sarajevo, foto Goran Jungvirth
Radovan Karadžić koji se pred Haškim sudom brani sam od optužbi za genocid u Srebrenici i više općina u BiH, uzimanje međunarodnih promatrača za taoce te napade na Sarajevo, foto Goran Jungvirth
Goran Jungvirth

Na Haškom sudu bivši lider bosanskih Srba Radovan Karadžić unakrsno je ispitivao svjedoka tužiteljstva, bivšeg zapovjednika UNPROFOR-a za Sarajevo Abdela Razeka. Nakon što je tijekom glavnog ispitivanja u ponedjeljak egipatski general tužitelju opisao kako su između 92. i 93.godine srpske snage nasumično granatirale Sarajevo, optuženi Karadžić je tijekom utorka nekoliko puta želio prikazati da su one reagirale na provokacije iz grada.

"Srpske snage su samo odgovarale na vatru s bošnjačke strane iz Sarajeva", ustvrdio je optuženi Karadžić tijekom unakrsnog ispitivanja bivšeg UNPROFOR-ovog zapovjednika.

Bošnjačka strana je, prema njegovim riječima rasporedila oružje oko vlastitih civila kako bi stvorila živi štit. Iako je za tu tvrdnju Karadžić iskoristio i jedan navodni izvještaj UN-ovih promatrača pod zapovjedništvom generala Moriona, svjedok Abdel Razek je odbio sve takve mogućnosti.

"Vaše službe su utvrdile postojanje minobacača u bolnici i najmanje devet granata upućenih na srpske snage", upitao je Karadžić.

"Ja to nisam rekao, nekoliko puta smo išli tamo do bolnice i ja ništa takvo nisam vidio", odgovorio je svjedok.

Uskoro svjedočenje Ekrema Suljevića

Karadžić koji se brani sam od optužbi za genocid u Srebrenici i više općina u BiH, uzimanje međunarodnih promatrača za taoce te napade na Sarajevo, izjavio je kako je bivši bošnjački predsjednik Alija Izetbegović kriv za kršenje Ženevskih konvencija jer je rasporedio oružje u gradu, a ne on.

Zbog tvrdnje Karadžića kako su bošnjačke snage same odgovorne za brojne incidente pogibije vlastitih civila kako bi svalile krivnju na srpsku stranu, tužiteljica Urc Reclaf (Hildegard Uertz – Retzlaff) je tijekom dodatnog ispitivanja upitala bišeg UNROFOR-ovog zapovjednika je li ikada naišao na bilo kakve dokaze koji bi to potvrdili.

"Gospođo, sve su strane iznijele toliko mnogo tvrdnji. Ja ne mogu zamisliti da netko na cestu može postaviti eksploziv. Onda tamo mora biti i tajmer i detonator, netko tko se negdje skriva kad prolazi konvoj. To je jedna složena operacija. Na takvo nešto nismo naišli", odgovorio je svjedok.

Nakon generala Abdela Razeka, koji je već 2002. godine svjedočio protiv generala Vojske Republike Srpske Stanislava Galića, osuđenog na doživotni zatvor zbog snajperskog i artiljerijskog terora nad Sarajevom, kao sljedeći svjedok haške optužbe protiv Karadžića predviđen je Ekrem Suljević, bivši pripadnik Odjeljenja za protu-diverzijsku zaštitu republičkog MUP-a.

Suđenje Karadžiću

O suđenju Karadžiću

U programu Pred licem pravde koji se emituje svake nedjelje u 18 i 30 sati sati kao i u redovnim dnevnim emisijama, RSE izvještava o suđenju Radovanu Karadžiću, bivšem vođi bosanskih Srba koji je uhapšen 21. jula 2008. godine u Beogradu.

Optužnica tereti Karadžića za najteže ratne zločine u 11 tačaka od kojih se dvije odnose na genocid. Ostale tačke otužnice odnose se na zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja počinjene tokom rata u BiH od 1992.

Ratni predsjednik samoproglašene republike bosanskih Srba, kasnije preimenovane u Republika Srpska (RS), najviši je zvaničnik, pored Miloševića, kome se sudi pred Haškim tribunalom. Više tekstova o suđenju Karadžiću pročitajte ovdje.
XS
SM
MD
LG