Dostupni linkovi

Karadžićeva taktika slična Miloševićevoj


Najava haškog optuženika Radovana Karadžića da će bojkotovati početak suđenja na Haškom tribunalu, jer nije uspio da pripremi svoju odbranu, prema ocjeni britanskog "Dejli telegrafa" podsjeća na taktiku odlaganja kojoj je pribjegavao bivši predsjednik SR Jugoslavije Slobodan Milošević.

Prema pisanju lista, Karadžiću, koji kao i Milošević insistira na tome da se sam brani, uručeno je milion stranica dokaznog materijala za proces koji bi mogao da potraje godinama.

Međutim, sve ukazuje na to da sudije, ipak, namjeravaju da počnu sa suđenjem, čiji početak je, podseća "Dejli telegraf," do sada već dvaput odlagan i da tako postignu bar neki napredak.

Drugi britanski dnevnik "Tajms" u uredničkom komentaru iznosi stav da bi Haški sud bez oklijevanja trebalo da odbaci taktiku odlaganja i ometanja procesa, kojoj pribjegava Karadžić.

"Tajms" navodi da Slobodan Milošević nije doživio izricanje presude, između ostalog i zbog toga što je koristio taktiku odlaganja.

Tribunal mora biti odlučan


Prema ocjeni lista, Tribunal bi, podsjećajući na taj presedan, Karadžiću morao da ukaže na te bolne činjenice, te da "igrarije moraju prestati i da on mora da odgovara".

"Fajnenšel tajms" ističe da bi Karadžićeva odluka da u 26. oktobra ne napusti svoju zatvorsku ćeliju, ipak, mogla da dovede do odlaganja suđenja, s obzirom na činjenicu da se procesi na Haškom sudu ne vode u odsustvu optuženog.

Odluka sudija da, ipak, počnu sa pretesom ukazuje na to da možda postoji mogućnost da uvjere Karadžića da se pojavi u sudnici i da mu nametnu branioca.

Glavni tužilac Haškog suda Serž Bramerc smatra da Karadžiću ne treba dati još vremena i ukazuje na brzinu kojom je optuženi do sada uručivao primjedbe.

Bramerc je izrazio nadu da će proces protiv Karadžića biti okončan do 2012. godine, a žalbeni proces do 2013. godine.

"S obzirom da Tribunalu ističe manadat, vrijeme je vrlo dragocjeno, pa je Bramerc sažeo optužnicu da bi ubrzao saslušanja", napominje "Fajnenšel tajms."

Pismo sudijama: Odbrana nije spremna


Radovan Karadžić je u četvrtak obavijestio Haški tribunal da se neće pojaviti na početku suđenja, zakazanog za ponedeljak, 26. oktobar.

U pismu sudijama Karadžić ja naveo kako njegova "odbrana nije spremna za sudski proces”.

Međutim, predstavnica Tribunala Nerma Jelačić izjavila je da "u ovom trenutku nema naznaka da proces neće početi u predviđenom terminu”.

Karadžić se i ranije protivio početku procesa i od suda tražio više vremena da se pripremi.

Apelaciono veće Tribunala odbilo je njegovu žalbu i ujedno upozorilo Karadžića da "neće učestvovati u “suđenju-predstavi".

Ove nedelje, posle objave tužilaštva da je optužnica protiv Karadžića skraćena, njegov pravni savetnik Svetozar Vujačić je rekao da ne veruje da će doći do suđenja uz Kradžića u sudnici.

“Iz prostog razloga što on nema mogućnosti i nije mu dato pravo da se pripremi. On ne može da prouči 950.000 stranica u tako kratkom roku koje mu je tužilaštvo dalo”, objasnio je Vujačić za RSE Vujačić prošle sedmice, nakon što je Haško tužilaštvo predalo je skraćenu verziju optužnice.
XS
SM
MD
LG