Dostupni linkovi

Posljednja statusna konferencija pred suđenje Karadžiću


Radovan Karadžić
Radovan Karadžić
U Haškom tribunalu u utorak će biti održana posljednja statusna konferencija u postupku protiv Radovana Karadžića, na kojoj će biti razmotreno stanje u procesu pred početak suđenja koji je planiran za 19. oktobar.

Karadžić je, naime, uložio žalbu na nedavnu odluku sudskog vijeća koje je odbilo njegov zahtjev da mu se početak suđenja odgodi za 10 mjeseci.

Sudsko vijeće nije prihvatilo ni sugesiju da se početak suđenja odgodi do odluke Žalbenog vijeća, jer smatra da bi bilo preuranjeno za takvu odluku.

Nakon što je prethodni predsjedavajući sudija Ian Bonomi krajem avgusta konstatovao da je predmet protiv Karadžića spreman za suđenje, optuženi je zatražio da mu omogući dodatnih deset meseci za pripremu odbrane. Tužilaštvo se tome usprotivilo, potvrđujući da je spremno za suđenje.

"Moguće je da će žalbeno vijeće svoju odluku donijeti prije 19. oktobra, a njen sadržaj ne može biti se predviđati", navodi se u odluci.

Karadžić je u dvije tačke optužen za genocid nad nesrbima u Srebrenici i u još 11 opština u Bosni i Hercegovini, a u preostalih devet tačaka za progon, istrebljenje, ubistva, deportacije, nehumana djela, terorisanje i nezakonite napade na civile i uzimanje međunarodnih talaca tokom rata u BiH od 1992. do 1995.

Sada je na sudskom vijeću da donese konačnu odluku o obimu optužbi i dužini izvođenja dokaza obe strane na suđenju Karadžiću čiji je početak planiran za 19. oktobar.
XS
SM
MD
LG