Dostupni linkovi

Karadžić želi dokazati da je Babić bio neuračunljiv


Radovan Karadžić na suđenju u Hagu
Radovan Karadžić na suđenju u Hagu
Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić zatražio je od Raspravnog vijeća u svom procesu - da naredi objelodanjivanje povjerljivih medicinskih nalaza bivšeg predsjednika takozvane Republike Srpska Krajina (RSK) Milana Babića, kako bi osporio njegovu vjerodostojnost.

Naime, Karadžić je u svom zahtjevu pojasnio kako mu je jedan od bivših vođa krajinskih Srba, Milan Martić, opisao tijekom svojih priprema za svjedočenje – da je tijekom istrage o samoubojstvu Babića (u ćeliji haškog pritvora UN-ovog suda) napravljen psihijatrijski izvještaj koji bi mogao potvrditi da je imao psihičkih problema.

Time bi bivši vođa bosanskih Srba želio pokazati – da je Babić bio lud i kao takav nevjerodostojan kao svjedok tužiteljstva za koje je dao iskaz – kao članu udruženog zločinačkog poduhvata srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića, sprovođenog između ostalih, i do strane Karadžića i Martića.

(VIDEO: Sučeljavanje Miloševića i Babića u haškoj sudnici)


Iskaz Babića, koji je priložen od strane tužiteljstva kao dokaz protiv Karadžića, potvrđuje kako je rat u Hrvatskoj, a kasnije i u Bosni i Hercegovini – pokrenut od strane srbijanskog državnog vodstva na čelu s Miloševićem, a u svrhu zauzimanja velikih dijelova teritorija spomenutih, susjednih država.

Podsjetimo, Babić se ubio u haškoj ćeliji 2006. godine, nakon što je nekoliko godina prije priznao učešće u progonima ljudi na pobunjenom području Hrvatske od 1991. godine „samo zato jer su bili druge nacionalnosti, ispričavši se „svojoj braći Hrvatima“ i tražeći oprost.

(VIDEO: Priznanje Babića)

Desetak dana prije nego se, prema nalazima istrage, obijesio - Babić je svjedočio na suđenju bivšem predsjedniku „SAO Krajine" Milanu Martiću, a prije toga je dao iskaz i na suđenju Slobodanu Miloševiću, kao i Karadžićevom suradniku – bivšem predsjedniku Skupštine bosanskih Srba Momčilu Krajišniku.

Nedavno je Raspravno vijeće odobrilo Karadžićev zahtjev za prebacivanje Martića iz Estonije gdje služi kaznu od 35 godina zatvora za zločine na prostoru Hrvatske koje nije priznao, za razliku od Babića koji je nakon što se pokajao dobio 13 godina.

Milan Babić je inače trebao svjedočiti i na haškim suđenjima vođi srbijanskih radikala Vojislavu Šešelju, kao i bivšim šefovima srbijanske sigurnosne službe DB Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću.

Tužiteljstvo bi ga sigurno izvelo kao svjedoka i na zadnjem haškom suđenju, predsjedniku SRK koji ga je naslijedio na tom položaju – Goranu Hadžiću. No bez obzira na to tužiteljstvo u slučaju Hadžić će moći, kao i u slučaju protiv Karadžića – pokušati uvrstiti njegov iskaz na drugim haškim suđenjima kao dokaz, kao i njegovo priznanje krivnje.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG