Dostupni linkovi

Karadžić predao listu svojih prvih svjedoka


Radovan Karadžić u haškoj sudnici
Radovan Karadžić u haškoj sudnici
Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić predao je listu prvih svjedoka svoje obrane koju zastupa sam, izvijestio je u srijedu Haški sud (ICTY).

Njemu je odobrena pauza do 16. listopada ove godine kako bi što bolje pripremio svoju obranu, pet mjeseci nakon završetka izvođenja dokaza tužiteljstva koje ga tereti za dvostruki genocid (sedam općina na početku rata i u Srebrenici), teror Sarajlija te uzimanje međunarodnih promatrača za taoce.

Među prvim svjedocima, koje će saslušavati tijekom prvog mjeseca iznošenja obrane je britanski profesor Derek Alsop, koji će svjedočiti kao vještak, suprotstavljajući svoje nalaze vještaku tužiteljstva Berka Zečevića u vezi kretanja projektila koji je 5.02. 1994. pao na sarajevsku tržnicu Markale.

Karadžić je listu predao kao povjerljivu, jer su neki svjedoci najavili da će tražiti zaštitne mjere tijekom iskaza, a najavljeno je kako će optuženi predavati listu idućih svjedoka svaki mjesec unaprijed, kao što je radilo i tužiteljstvo.

Procijenjeno vrijeme za ispitivanje svakog svjedoka je jedan sat, no kako je obrana najavila 600 svjedoka i zatražila 600 sati za svoj dokazni postupak (300 za svjedoke i 300 za obaranje 2300 presuđenih činjenica), suđenje Karadžiću svrstati će se u najduža po trajanju ikad na Haškom sudu, ukoliko mu sudsko vijeće to dozvoli.

Traženo vrijeme je dvostruko od vremena koje je dobilo tužiteljstvo za ispitivanje svoja 193 svjedoka (dok je uvrstilo u dokaze ukupno 335 svjedočenja), no zbog skraćivanja vremena iznošenja dokaza neka su svjedočenja skraćivana i uvođena samo u pismenom obliku.

Karadžić je najavio, osim spomenutog svjedoka i dr. Zoricu Subotić i Mileta Poparića - stručnjake za granatiranje i snajpersko djelovanje, dr Mirjanu Anđelković Lukić - stručnjaka za eksplozive, dr Stevu Pašalića - stručnjaka za demografska pitanja, generale Radovana Radinovića i Dragomira Keserovića - vojne eksperte, dr Dušana Dunjića - patologa, dr Olivera Stojkovića – stručnjaka za DNA analize te Kostu Čavoškog - stručnjaka za politička pitanja u BiH i Jugoslaviji.

Optuženi želi svoj dokazni proces otvoriti sam četvorosatnom uvodnom izjavom bez polaganja zakletve.

Podsjetimo, tužiteljstvo se žalilo na oslobađajuću presudu za genocid u općinama na početku rata 1992.godine, no Žalbeno vijeće još nije donijelo odluku po žalbi, što bi se trebalo dogoditi prije početka iznošenja obrane.

Karadžić bi se trebao pojaviti u sudnici 3.09. ove godine na konferenciji o stanju u postupku u njegovom slučaju, a zatim nakon mjesec i pol početi s obranom.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG