Dostupni linkovi

Karadžić nastavio osporavati granatiranje Markala


Stefan Žudri svjedoči na suđenju Karadžiću, 30. listopad 2012.
Stefan Žudri svjedoči na suđenju Karadžiću, 30. listopad 2012.
Nakon tjedan dana pauze zbog praznika u Den Haagu je nastavljeno suđenje bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, izvođenjem novog svjedoka obrane od optužbi za teror nad Sarajevom.

Pukovnik Kanadskih oružanih snaga Stefan Žudri (Stephan Joudry) još je jedan bivši promatrač Ujedinjenih naroda koji je došao kako bi dao iskaz u korist Karadžićeve teze - da je eksplozija na sarajevskoj tržnici Markale namještena, zbog svaljivanja odgovornosti na snage bosanskih Srba.

„Pukovnik Žudri je zaključio da silazna putanja projektila minobacača projektila od 120 mm, ne bi mogla biti dobro izmjerena jer je prva ekipa UN-a navodno pomaknula rep (projektila) i tako pomaknula rub kratera. Trag upaljača je pomjeren i tako se mjesto ispaljenja također promijenilo“, pročitao je Žudrijev iskaz Karadžić citirajući zaključke svjedoka kako su se sve zaraćene strane u bivšoj Jugoslavijislužile prevarom kao ratnom taktikom.


„Krivnja jedne strane je krivo utvrđena“, citirao je zaključke svjedoka koji je analizirao u svojoj karijeri oko 100 kratera eksplozija.

Njegovim i sličnim iskazima Karadžić, koji se brani sam, želi osporiti svjedočenja tužiteljevih svjedoka koji su potvrdili službeni nalaz UN-a - da je na tržnicu u 5. veljače 1994. godine pala minobacačka granata ispaljena sa srpskih položaja. Od nje je podsjetimo, 68 ljudi poginulo, a dodatnih 144 ranjeno.

Osim za teror nad Sarajlijama, Karadžić je optužen i za genocid u Srebrenici, protjerivanje te uzimanje međunarodnih promatrača za taoce.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG