Dostupni linkovi

Karadžić nakon presude "kao tigar u kavezu“


Radovan Karadžić u sudnici na statusnoj konferenciji, 6. travnja 2016.
Radovan Karadžić u sudnici na statusnoj konferenciji, 6. travnja 2016.

Mehanizam za međunarodne kaznene sudove u Hagu (MICT) održao je statusnu konferenciju za ratnog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića kako bi se osuđenik u 1.stupnju - izjasnio „o svom psihičkom i fizičkom zdravlju“ u haškom pritvoru.

Karadžić je zatražio statusnu konferenciju kako bi predžalbene suce izvijestio o navodnom kršenju objavljivanja dokaznog materijala od strane tužiteljstva, no dozvoljeno mu je samo izjašnjavanje u vezi zdravlja.

Ipak Karadžić se potužio i na prošlomjesečnu, osuđujuću presudu na 40 godina zatvora.

Karadžić na statusnoj konferenciji ipak nije govorio samo o svom zdravlju, već se požalio da je osuđen – unatoč njegovom navodnom sporazumu o neprocesuiranju - s američkim diplomatom Ričardom Holbrukom (Richard Holbrooke).

Umjesto odlaska kući, ja sam se već bio spremio i spakirao – to Vam mogu i potvrditi u pritvorskoj jedinici – došla je jedna presuda, koja je monstruozna kao što je bila monstruozna i optužnica“, žalio se prvostupanjski osuđenik, ponavljajući da je se on zapravo zalagao za mir tijekom rata u Bosni i Hercegovini (1992-1995).

VIDEO: Statusna konferencija prvi dio

Branitelj: presuda ga vrlo uznemirila

Karadžićev pravni zastupnik Peter Robinson također je stao uz svojeg klijenta, spominjući njegove probleme s uvjetima u pritvoru koji mu navodno onemogućuju kvalitetnu pripremu žalbe, poput lošeg računala i nemogućnosti pristupa internetu.

„Kad je riječ o zdravlju gospodina Karadžića – mogu Vam reći da se ja sastajem svaki dan s njim od kad je izrečena presuda. I ona ga je vrlo uznemirila. Ponaša se poput tigra u kavezu. Mi sada trebamo zasukati rukave i početi raditi na žalbi, a to me dovodi do pitanja uvjeta zatočenja“, izjavio je Robinson.

Karadžić je naveo i kako bi se iz haškog pritvora trebali pustiti svi na privremenu slobodu dok se ne istraže razlozi – visokog stupnja kancerogenih bolesti kod pritvorenika.

„Štete su već nastupile, ja sam već osam godina izgubio – kao potpuno nevin čovjek. I još trebam izgubiti još najmanje tri, dok bi se to eventualno dokazalo.“, izjavio je osuđenik u prvom stupnju, nakon čega ga je predžalbeni sudac Theodor Meron umirivao – da je UN-ov pritvor u skladu s najsuvremenijim standardima.

Podsjetimo, Karadžić je osuđen u prvom stupnju za 10 od ukupno 11 točaka optužnice – za progone u bosanskohercegovačkim općinama 1992.godine, teror nad sarajevskim civilima, genocid u Srebrenici 1995.godine te uzimanje međunarodnih promatrača UN-a za taoce.

VIDEO: Statusna konferencija 2.dio

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG