Dostupni linkovi

Karadžić želi nagradu umjesto suđenja, protiv Hadžića saslušani prvi svjedoci


Goran Hadžić u sudnici, oktobar 2012.
Goran Hadžić u sudnici, oktobar 2012.
Protekli tjedan počelo je zadnje u nizu haških suđenja, i to Goranu Hadžiću, bivšem predsjedniku takozvane Republike Srpska Krajina, paradržave na okupiranom području Hrvatske. Sudi mu se kao članu udruženog zločinačkog poduhvata stvaranja velike Srbije protjerivanjem građana nesrpske nacionalnosti - na čijem je čelu bio bivši srbijanski predsjednik Slobodan Milošević. U isto vrijeme, na Haškom sudu bivši vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić počeo je s iznošenjem svoje obrane.

Iako se nije znalo do samoga početka kako će krenuti sa svojom obranom koju zastupa sam, Karadžić se prvo odlučio na osobno davanje izjave pred sucima, bez polaganja zakletve:

„Ja sam Radovan Karadžić, po zanimanju sam lekar, psihijatar, psihoterapeut grupni, analitičar i književnik.“

Na početku višesatne izjave Karadžić je naglasio da bi trebao biti nagrađen za svoje napore u promicanju mira umjesto što je optužen za genocid i druge zločine nad nesrpskim stanovništvom tijekom četverogodišnjeg rata u Bosni i Hercegovini:

„A evo zašto: što sam učinio sve što je u ljudskoj moći da se rat izbegne, da ne dođe do rata.“

Karadžićeva četiri ovotjedna svjedoka pomagala su mu u poricanju optužbi za teror nad Sarajevom, a ostalim - za genocid u Srebrenici, protjerivanje te uzimanje međunarodnih promatrača za taoce - pozabavit će se kasnije.

U drugoj haškoj sudnici, u isto vrijeme, počelo je suđenje Goranu Hadžiću, bivšem predsjedniku takozvane Republike Srpska Krajina. Tužitelj Douglas Stringer opisao je u uvodnoj riječi obrazac etničkog čišćenja u Hrvatskoj koji se događao pod Hadžićevom vlašću, počevši od polovice 1991. godine:

„S obzirom na to da je imala veće vojne kapacitete, JNA bi najprije napala grad koji bi uzela na metu i rasturila lokalnu odbranu, ili bi pak opkolila grad ili selo. Potom bi stupile u dejstvo jedinice kao što su Arkanovci ili lokalna TO ili dobrovoljci. Oni bi izvršili operaciju čišćenja. To nam već samo po sebi pokazuje kako su različite srpske snage međusobno sarađivale.“

Nakon što je opisan udruženi zločinački poduhvat stvaranja velike Srbije etničkim čišćenjem hrvatskih teritorija u kojem je Hadžić bio produžena ruka Slobodana Miloševića, tužiteljstvo je izvelo kao prvog svjedoka jednu od žrtava tog progona.

Zlatko Antunović je sudu opisao kako je prije protjerivanja iz Erduta zarobljen kao osamnaestogodišnjak i odveden u Dom kulture u Dalju, gdje je više dana brutalno mučen s ostalim zatočenim muškarcima:

„Tokom noći su dolazili, ja ne mogu sad reći vojnici jer je bilo i civila, uglavnom ljudi srpske nacionalnosti koji su pazili na nas u tom zatvoru, čuvari. Uperili bi svjetiljku u čovjeka koji mora izaći van. Taj je izašao, išao je na – oni su to zvali terapiju. Čuli su se jecaji u susjednoj sobi. Tamo su tukli ljude.“

Suđenje Hadžiću je nastavljeno iskazom njegovog bivšeg suradnika Veljka Đakule, predstavnika Srba u Hrvatskoj. On je tijekom glavnog iskaza opisao kako se Hadžić priklonio radikalnoj strani Srpske demokratske stranke koja je zahtijevala rat sa hrvatskim vlastima, a iskaz će dovršiti idući tjedan.

********************
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG