Dostupni linkovi

Tužilaštvo: Karadžić hvalio Kutiljerov plan kao početak kraja Bosne


Žoze Kutiljero (Jose Cutileiro) svjedoči na suđenju Radovanu Karadžiću, 2013.
Žoze Kutiljero (Jose Cutileiro) svjedoči na suđenju Radovanu Karadžiću, 2013.

Haško suđenje (ICTY) zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću nastavilo se iskazom preko video linka - portugalskog diplomata Žozea Kutiljera (Jose Cutileiro), mirovnog pregovarača Europske zajednice tijekom rata u Bosni i Hercegovini (1992-1995).

Obrana generala Mladića je izvela Kutiljera kao svjedoka da bi opisao odbijanje vlade Alije Izetbegovića da potpiše Lisabonski mirovni sporazum, pred rat 1992. godine.

U unakrsnom ispitivanju haška optužba je, pak, suočila svjedoka obrane s govorima vođa bosanskih Srba, u kojima se hvale, kako su Kutiljera prevarili kao mirovnog promatrača te iskoristili u razbijanju države.

Kutiljero je u izjavi kao svjedok Mladićeve obrane izjavio da su sve zaraćene strane u Bosni i Hercegovini lagale, ali srpska najmanje. Pri tom je Kutiljero optužio američku diplomaciju za utjecaj na bosanskohercegovačkog predsjednika Aliju Izetbegovića da odbije mirovni sporazum o podjeli države na tri dijela, a koji je srpska strana navodno željela potpisati.

"Brojka tri nije bila slučajna brojka, iz nekog aritmetičkog razloga nego toliko ima konstitutivnih naroda. Činjenica da je jedan visoki američki dužnosnik savjetovao Izetbegovića, da ne prihvati taj plan, meni se činilo dovoljnim razlogom koji me naveo da pišem Economist-u (britanski časopis) i da kažem što sam tada kazao. Oni su bili ohrabrivani da odustanu od tog sporazuma i da se bore za unitarnu Bosnu", naveo je Kutiljero svoj stav o odbijanju njegovog sporazuma u ožujku 1992. godine, a koji je prema njemu mogao spriječiti rat s gotovo 100 tisuća žrtava.

Sporazumom želio spriječiti rat, ali ga dodatno potaknuo?

Kako bi ga osporio, odnosno pokazao kako ga je srpska strana izmanipulirala - tužitelj Alan Tieger je suočio Kutiljera s govorima predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića i hvalisanjem kako je mirovnog pregovarača prevario navodnim pristajanjem na sporazum, kojeg nije ni mislio poštivati u vezi ponuđenog teritorija.

"Bila je 'Lisabonska mapa', pa su je muslimani odbacili. Obradovali smo se kada su je odbacili. Mi smo je prihvatili da ju uvučemo u Lisabonski proces. I to je mudrost i vještina gosp. Krajišnika koji ih je uvukao da prihvate tri stvari - da će biti podjela na troje, da će biti na nacionalnoj osnovi i referendum. I mi smo njih uvukli tada kada su rekli prihvaćamo podjelu na troje. Bosna je bila gotova za EZ i Međunarodnu zajednicu. To je bilo veliko postignuće", hvalio je Karadžić poteze sebe i kolega.

Momčilo Krajišnik, 2013.
Momčilo Krajišnik, 2013.

Tužitelj Tieger je citirao i ratnog predsjednika Skupštine Republike Srpske Momčila Krajišnika koji se, kao i Karadžić, više puta javno hvalio da su upravo preko Kutiljera prije izbijanja rata dobili status pregovarača o sudbini Bosne i Hercegovine.

Karadžić: Bosna je pukla na Kutiljerovoj mapi

Karadžić je u jednom od citiranih govora označio upravo Kutiljera kao odgovornu osobu koja je svojim mirovnim sporazumom, odnosno predloženom kartom podjele države prvi pokrenuo njezin kraj.

"Znate kako je izgledala Kutiljerova mapa tada je Bosna pukla. Tada smo mi prihvaćeni kao strana u sukobu. Međunarodna zajednica se grdno prevarila što je prije rata poslala Kutiljera i Karingtona kod nas. Što nas je prihvatila kao stranu u sukobu. Da su oni šutili i priznali Bosnu i kazali poslije toga postoje tamo neki pobunjenici koji ruše vlastitu državu mi bi bili u teškim problemima. Nitko s nama ne bi razgovarao", govorio je Karadžić u Skupštini RS 1995. godine.

Suđenje generalu Mladiću za genocid i ostale zločine vojske bosanskih Srba počinjenih tijekom rata (1992-1995.) nastavit će se u četvrtak iskazom novog svjedoka obrane.

(Izvor: Youtube / Dio unakrsnog ispitivanja Kutiljera)

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG