Dostupni linkovi

Nove žalbe Radovana Karadžića


Radovan Karadžić, perd Haškim sudom optužen za genocid i druge ratne zločine u Bosni i Hercegovini
Radovan Karadžić, perd Haškim sudom optužen za genocid i druge ratne zločine u Bosni i Hercegovini
Goran Jungvirth

Bivši vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić, optužen za genocid i ostale ratne zločine u Bosni i Hercegovini, najavio je prošlog četvrtka kako će podnijeti još jednu molbu za odgodu suđenja koje je planirano za početak marta ove godine. Optuženi Karadžić, koji se želi braniti sam, ustvrdio je kako se nije imao vremena pripremiti za suđenje zbog velikog broja dokaznih dokumenata kojim raspolaže Tužiteljstvo.

Iako je već jednom uspio odgoditi početak suđenja, optuženi se Karadžić na statusnoj konferenciji sucima požalio kako je od kraja prošle godine do sada dobio 300.000 novih dokumenata koje nije stigao pročitati, kao ni njegovi suradnici.

Također, Karadžić je obavijestio sudsko vijeće kako ima još mnoštvo zahtjeva prema određenim državama da mu dostave dokumente koje smatra ključnim za svoju obranu, između ostalih Francuske, Hrvatske, Njemačke, Italije, Nizozemske, Irana i dodatne dokumente od Bosne i Hercegovine:

„Biće još nekoliko značajnih zahteva prema bosanskoj vladi. Oni su imali istrage svojih grupa i svojih vojnih jedinica i svojih kriminalaca koji su uslovaljvali naše ponašanje u Sarajevu i drugde - i bez toga proces ne bi zaista bio ni potpun ni fer.“

Predsedavajući sudac O-Gon Kwon obavijestio je da je za 15. veljače zakazao zasjedanje sa predstavnicima zemalja koje bi trebale dostaviti dodatne dokumente optuženom. Zbog svega navedenog, Karadžić je na statusnoj konferenciji, koje se održavaju pred početak suđenja, najavio kako će ponovno zatražiti odgodu svog procesa planiranog za 1. ožujak ove godine:
Predsedavaju'i sudac Kwon O-gon

„U tačci u kojoj želim da govorim o pripremama odbrane, ako mi tu priliku omogućite, ja ću izneti i svoj stav da verujem da ću biti u prilici da ponovo uložim jedan zahtev za odlaganje početka suđenja. Ne samo da nije se ništa popravilo nego su se stvari pogoršale tokom ove pauze.“

Optuženi se, također, požalio na svoje resurse, između ostalog i na novčanu naknadu za svoju obranu, te obavijestio da zbog toga kasni u rokovima za pripremu:

„Sa mojim papirima, koji su nužno izvođeni obelodanjivanjem od strane Tužilaštva, ima oko 2,5 milona stranica, tako da možete da mislite kako se snalazim sa time. Ja nisam stigao da odgovorim na to radi toga što nemam tima. Za sada samo ima dvojicu članova tima koje OLAD plaća, tako da je to za mene jedna značajna prepreka da uradim na vreme sve.“

Ipak, sudac O-Gon Kwon potvrdio je kako je, ukoliko se nešto ne promijeni, suđenje spremno za 1. ožujak ove godine, a ako optuženi želi novu odgodu, to mora učiniti pismenim zahtjevom u najkraćem mogućnom roku. Podsjetimo: tajnik Haškog suda potkraj prošle godine odredio je Karadžiću odvjetnika na osnovu naloga sudskog vijeća za slučaj da se optuženi ne pojavi u sudnici, kao što se to dogodilo prvih dana suđenja prošle godine.

No, iako se i dalje žali na nedostatak vremena, optuženi i dalje inzistira da se brani sam, pa je najavio kako će, ako suđenje počne u ožujku, sam iznijeti uvodnu riječ:

„Da, ekselencijo, ja nisam sasvim sam, uvek je neko sa mnom u duhu, ali braniću se sam do kraja ovog procesa.“

Tužiteljstvo je već iznijelo svoju uvodnu riječ u listopadu prošle godine optužujući Karadžića po 11 točaka za genocid, zločin protiv čovječnosti i kršenja zakona, te običaja ratovanja. Trećeg dana nastavka suđenja optužba bi trebala izvesti prvog svjedoka, a proces će se održavati tri radna dana tjedno.


Pročitajte ostale priloge iz programa Pred licem pravde:

Veoma zakasnela pravda

Prvi proces za zločine nad Romima

Uskoro presuda za zločine u Vlasenici?

BiH sa nejedinstvenom kaznenom politikom

* * *
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR). Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici. (Autori programa Pred licem pravde: Merdijana Sadović, Sabina Čabaravdić)
XS
SM
MD
LG