Dostupni linkovi

Vojska će pomoći policiji u zaštiti Kapitola 18.septembra


Za subotu, 18. septembar, zakazan je protest zbog hapšenja 600 osoba povezanih sa nasilnim protestima 6. januara. Sto pripadnika Nacionalne garde pomoći će policiji u zaštiti bezbednosti ukoliko bude bilo potrebno.
Za subotu, 18. septembar, zakazan je protest zbog hapšenja 600 osoba povezanih sa nasilnim protestima 6. januara. Sto pripadnika Nacionalne garde pomoći će policiji u zaštiti bezbednosti ukoliko bude bilo potrebno.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin (Lloyd Austin) odobrio je zahtev da se stavi na raspolaganje 100 vojnika Nacionalne garde koji će pomoći u zaštiti Kapitola ako bude potrebno, saopštio je Pentagon, uoči planiranog skupa podrške optuženima za ućešće u neredima 6. januara.

Stotine ekstremno desničarskih demonstranata očekuju se u Vašingtonu na skupu "Pravda za J6", u znak podrške za više od 600 ljudi uhapšenih pod optužbom da su se pridružili nasilnim pristalicama bivšeg predsednika Donalda Trampa (Trumpa) u napadu na Kapitol u pokušaju da zaustave potvrđivanje izborne pobede Džoa Bajdena (Joe Biden).

Portparol Pentagona rekao je da će vojnici biti aktivirani samo ukoliko lokalnim, državnim i saveznim snagama za sprovođenje zakona bude potrebna pomoć.

"Snage će biti raspoređene samo na zahtev policije Kapitola kako bi pomogle u zaštiti zgrada Kapitola, popunjavanjem osoblja na ulazima i kontrolom onih koji žele da uđu", rekao je portparol.

Policija je upozorila na pretnje nasiljem na planiranom subotnjem skupu i pojačala obezbeđenje oko zgrade Kapitola, oko koje je postavljena i ograda.

Šef policije Kapitola Tomas Menger (J. Thomas Manger) rekao je novinarima da policija ima snažan plan za održavanje mirnog događaja.

Menger je naveo da je jedan od rizika za koji se policija priprema mogući sukob između Trampovih pristalica i protivnika protesta.

„Ono što nas zabrinjava više od svega je mogućnost da protivnici demonstracija i da dođe do nasilja između te dve grupe“, rekao je Menger. "Po mom mišljenju, to je najverovatniji scenario za nasilje."

Većina članova Kongresa će u subotu biti van grada, preneo je Rojters.

Pristalice bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa (Trump) nasilno su ušle u američki Kongres 6. januara kada je poginulo pet osoba.

XS
SM
MD
LG