Dostupni linkovi

Kapital islamskog sveta sve poželjniji na Zapadnom Balkanu


Potpredsednik kompanije Al Dahra Khadim Al Darei i ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić potpisuju sporazum o ulaganju u Srbiji, januar 2013.
Potpredsednik kompanije Al Dahra Khadim Al Darei i ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić potpisuju sporazum o ulaganju u Srbiji, januar 2013.
Mada sve zemlje Zapadnog Balkana teže članstvu u Evropskoj uniji - sa kojom imaju najveću trgovinsku razmenu i odakle stižu najveće investicije – one nastoje da dođu do preko potrebnog kapitala i na drugim stranama, uključujući i iz islamskih država. Sada je to još urgentnija potreba, obzirom na sve praznije budžete i sve veću nezaposlenost u balkanskim zemljama.

Istovremeno, globalna finansijska kriza je najžešće pogodila EU, pa iz nje stiže sve manje kapitala. Međutim, investicije iz islamskih zemalja su manje nego što se može steći utisak na osnovu bombastičnih medijskih najava i prijateljskih veza, pre svega bošnjačkih političara sa islamskim liderima.

Uprkos prijateljskim vezama političara iz Federacije BiH sa čelnicima islamskih zemalja, poput Irana, Saudijske Arabije, Kuvajta, Katara i drugih, BiH nije atraktivna za ulaganja, a komplikovana struktura države i nesposobnost političara takođe su „krivci“ za to što investicije iz ovog dela sveta čine svega tri posto ukupnog priliva stranog kapitala.

Spoljnotrgovinska razmena takođe je minorna. S druge strane, pomenute zemlje, uključujući i Tursku, u proteklih 20 godina više su novca donirale za izgradnju verskih objekata i slične namene, nego što su bile zainteresovane za konkretne poslove, piše Mirna Sadiković u tekstu Prijateljstvo sa islamskim zemljama nije donijelo investicije.

Ako bi se ostvarila obećanja koja poslednjih meseci stižu od najviših državnih zvaničnika Srbija, koja je prema priznanju nadležnih ponovo ušla u recesiju, ove godine bi mogla da doživi pravi investicioni bum, između ostalog i zbog mogućeg priliva novca iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Turske.

Nema sumnje da neke islamske zemlje nalaze interes za ulaganja, ali da li tu osim ekonomskih, ima i političkih interesa analizira Milan Nešić u tekstu Spas privrede u investicijama arapskih i turskih firmi?

Nakon početne dominacije ruskog kapitala, u Crnoj Gori je sve više investicija iz islamskih zemalja: Egipta, UAE, Katara, Turske, Azerbejdžana...

Iako ima ulaganja u industriju, očigledno je da je za kapital iz tih delova sveta, bar kad je o Crnoj Gori reč, najprivlačniji - turizam. Samo jedna od planiranih investicija, ako se realizuje, trebalo bi da premaši milijardu evra, navodi Esad Krcić u tekstu Kapital iz islamskog svijeta preuzima primat nad ruskim.

Većina islamskih zemalja s Bliskog i Dalekog istoka, kao i zemlje Zakavkazja, žele da investiraju u Hrvatsku. No jedine, dosad realizovane investicije, su iz Turske, potvrđuje savetnik hrvatskog ministra privrede Ante Ramljak u tekstu Ankice Barbir Mladinović Tuska zasad jedina islamska zemlja investitor u Hrvatskoj.
XS
SM
MD
LG