Dostupni linkovi

Radnici KAP-a na prinudnom odmoru


Kombinat aluminijuma Podgorica, Foto: Savo Prelević
Kombinat aluminijuma Podgorica, Foto: Savo Prelević

Sindikat i Uprava podgoričkog Kombinata aluminijuma potrvrdili su da će tokom aprila 450 radnika biti upućeno na prinudni odmor, ali još uvijek nije poznato koji će radnici i po kom kriterijumu biti oslobođeni obaveza dolaska na posao.

Nakon objavljivanja odluke o slanju radnika na prinudne odmore, dio radnika podgoričkog Kombinata aluminijuma je izrazio strahovanje da to zapravo predstavlja pripremu za definitivan gubitak radnog mjesta, odnosno, da se po odlasku na prinudni odmor više neće ni vratiti na posao. Odluka o privremenom oslobađanju od radne obaveze, uz umanjenje plate od 20 posto, uslijedila je svega dva dana nakon izbora i pet dana od razgovora predstavnika sindikata KAP-a sa premijerom Milom Đukanovićem. Nakon dvosatnog razgovora sindikalci su izašli ohrabreni viješću da je Vlada garant poštovanja kolektivnog ugovora za tu fabriku. Samo nekoliko dana poslije toga uslijedio je "hladan tuš", odnosno vijest o prinudnim odmorima. Radosav Petrović, sindikat Kovačnice:

Radnik u KAP-u, Foto: Savo Prelević
"Čini mi se da ona obećanja koja su stigla onoga dana su imala drugi cilj. Nijesu maksimalno stala u zaštitu zaposlenih u Kombinatu aluminijuma. Dva dana poslije ovih izbora, automatski se 450 radnika Kombinata šalje na ove odmore. To ljudi nijesu znali toga momenta. Mislim da je to jedan od momenata koji je zabrinuo sveukupno radnike Kombinata. Mi smo imali namjeru da čujemo riječ da li će Kombinat raditi i do kada će raditi. Nas ne interesuje da je interes Vlade Crne Gore da Kombinat radi, interes je i radnika da radi, ali nas interesuju do kada. Po tom pitanju nijesmo dobili odgovor za ono što je najteže."

Podgorički Kombinat aluminijuma čiji je većinski vlasnik Centralno-evropska aluminijumska kompanija ruskog tajkuna Olega Deripaske se, zbog pada cijena aluminijuma na svjetskom tržištu i poskupljenja električne energije, našao u teškoj situaciji prije počekta svjetske ekonomske krize, a predstavnici KAP-a i Vlade su prije tri mjeseca počeli pregovore o pomoći države opstanku ovog preduzeća kroz garancije pri zaduživanju i plaćanju poreza, doprinosa i energenata. Dogovor do sada nije postignut jer je glavna prepreka za akciju Vlade da odustane od odštetnog zahtjeva od 330 miliona eura, odnosno tužbe po kojoj je Vlada neistinito prikazala stanje u bilansima i vrijednost imovine, a nedavno je objavljeno da je i Vlada uputila kontratužbu nadležnom sudu u Frankfurtu zbog neispunjavanja investicionih i drugih obaveza iz kupoprodajnog ugovora.

Sada je poslodavac odlučio da pošalje dio radnika na prinudni odmor. Predsjednik sindikata KAP-a Zoran Milošević kaže da je o prinudnim odmorima bilo riječi i ranije, te da su radnici svjesni da je proizvodnja prepolovljena, ali da strahuje da bi ovo ipak moglo značiti uvertiru za gubitak radnog mjesta:

Kombinat Aluminijuma Podgorica, Foto: Savo Prelević
"Mi smo sugerisali poslodavcu da javno, transparentno budu iznešena ta imena i da radnik koji izađe iz KAP-a dobije rješenje iz prostog razloga što se pojavila zebnja među radnicima KAP-a da činom izlaska iz KAP-a neće se vraćati i zato insistiramo da poslodavac prilikom slanja na prinudni odmor radniku dodijeli rješenje o vremenskom intervalu, ja se nadam mjesec dana, da na primjer, ako na odmor ode sjutra, 2. aprila, da se za mjesec dana, drugog maja vrati na posao."

Strah od gubitka radnog mjesta kod većine radnika Prerade, jednog od pogona podgoričkog Kombinata aluminijuma, ne postoji. Ponudu da primaju za deset posto umanjenu platu, a da ne dolaze na posao, prihvatilo je 80 posto radnika Prerade. Predsjednik sindikata Prerade Miodrag Pavićević kaže da su radnici potrčali da prihvate dobrovoljni prinudni odmor:

"Ovaj novi direktor Rus, ponudio je radnicima dobrovoljne prinudne odmore i prihvatio je veliki broj radnika, čak možda i 80 posto da idu kući i da im se plata umanjuje samo za deset odsto."


RSE: Gospodine Pavićeviću, imam utisak da ste vi zadovoljni ovom najnovijom informacijom o prinudnim odmorima i činjenicom da je 80 posto radnika to prihvatilo. Da li je to zapravo dobra vijest za vas?

Pavićević: Ta vijest nije dobra što su radnici potrčali tek tako. Jer, isto tako sa sadašnjim direktorom treba pokušati i pritiskati ga ne bi li izvukli ovu jednu platu što nam duguju i izvući dugovanja prema sindikatu koja su preko 30.000 eura.
XS
SM
MD
LG