Dostupni linkovi

KAP pred gašenjem


Kombinat aluminijuma Podgorica, ilustrativna fotografija
Kombinat aluminijuma Podgorica, ilustrativna fotografija
Kao odgovor na dugotrajnu agoniju podgoričkog Kombinata aluminijuma, za koju vlast nema rješenje, iz Medjunarodnog monetarnog fonda je stigla hladna i nedvosmislena poruka da sudbinu ove fabrike treba zapečatiti.

Reakcije domaće javnosti su oprečne, ali je uočljivo da se, do skora tabu - gašenje KAP-a, sada sve češće naglas izgovara.

"Vlada Crne Gore treba da napravi plan postepene likvidacije podgoričkog Kombinata aluminijuma, a u medjuvremenu treba prekinuti bilo kakve subvencije iz budžeta", rekao je prije nekoliko dana šef misije Medjunarodnog monetarnog fonda za Crnu Goru, Nadem Ilahi koji je preporuku MMF-a obrazložio činjenicama da je "KAP glavni izvor crpljenja budžetskih sredstava i da je uzrokovao povećanje državnog duga, te da bi se, ukoliko se nešto ne preduzme, taj trend mogao nastaviti".

Ilahi je rekao da "problem traje veoma dugo, pa bi bilo najbolje odrediti krajnji rok za likvidaciju i napraviti plan aktivnosti medju kojima je i obezbjedjivanje nadoknade radnicima koji ostanu bez posla".

Radnici KAP-a, medjutim, kažu da za njih ova preporuka nema nikakvo značenje jer dolazi od institucije koju doživljavaju kao pijavicu.

,,Vrlo mi je drago što je samo sugestija a ne naredba ili odluka jer bojim se da ako budemo došli do toga da budemo morali slušati sve što MMF kaže to neće donijeti dobro nikome, a naročito ne crnogorskoj ekonomiji. Nije ovo moje mišljenje već je ovo mišljenje iz okruženja, iz zemalja koje su imale iskustva sa njima i ja mislim da je uspjeh crnogorske ekonomije da se ne zadužimo kod MMF-a i ne budemo morali da radimo po njihovim pravilima. Definitivno je da smo mišljenja da Kombinat Alumijinuma treba Crnoj Gori, itekako može da još da doprinos. Ako budemo gasili firme u vrijeme ekonomske krize šta ćemo da radimo kada kriza prođe? Tada se te firme više ne mogu uključiti”, kazao je predsjednik Sindikata KAP-a, Rade Krivokapić.

Činjenica je, medjutim, da je gašenje KAP-a do nedavno bilo tabu u koji se nije smjelo dirati, dok se sada pominje potpuno otvoreno i sve češće. "Nogu je povukao", popredsjednik Vlade Vujica Lazović kada je prije mjesec dana rekao upravo isto što sada preporučuje i MMF.

Predrag Drecun
Predrag Drecun
U medjuvremenu se i šef Liberalne partije Andrija Popović u Skupštini založio za zatvaranje KAP-a, a sada i ekonomski analitičar Predrag Drecun kaže: "Bojim se da je MMF u pravu".

„Sada se mora tražiti rješenje kako da se KAP što bezbolnije zatvori što je za Crnu Goru veliki problem, sa socijalnog, političkog i ekonomskog aspekta, ali na srednji rok to može proizvesti pozitivne efekte, naročito u poslovanju Elektroprivrede“, rekao je Drecun za radio Antena M.

Damir Šehović, kao funkcioner manje članice vladajuće koalicije - Socijaldemokratske partije, koja po pitanju KAP-a djeluje kao opozicija većoj partnerki - Demokratskoj partiji socijalista, kaže da je preporuka MMF-a rezultat "njihovog" pragmatičnog pristupa i da je treba sa najvećom pažnjom analizirati.

“MMF-ovu sugestiju treba ozbiljno razmotriti ali bi konačne odluke u vezi budućnosti KAP-a ipak trebalo da donosimo ne na osnovu pojedinačnih sugestija bilo koga, pa i od MMF, nego na osnovu ozbiljnih i nezavisnih studija održivosti aluminijumske proizvodnje. Mislim da je redosljed koraka jasan. Raskid saradnje, a nakon toga što hitnije početak izrade te studije koja bi trebalo da nam da odgovore na takve strateške stvari kao što jeste situacija u KAP”.

Podgorički Kombinat aluminijuma kojim od 2005. gazduje ruski investitor, već godinama ne uspijeva da stabilizuje poslovanje. Umjesto toga, gomila dugove od kojih je 170 miliona eura, zahvaljujći Vladi koja je pristala da im bude žirant za kredite, prebačeno na teret gradjana. Pored toga, menadžment koji je postavio ruski oligarh Oleg Deripaska, u čijem sistemu KAP posluje, već dugo ne plaća račune za električnu energiju, pa su se dugovi po tom osnovu nagomilali na više desetina miliona eura, a vrhunac predstavlja činjenica da od kraja prošle godine KAP nema ni ugovor za snabdijevanje elektro-energijom, pa u suštini njegova uprava već mjesecima krade struju. To se očigledno radi uz prećutnu saglasnost Vlade i premijera Mila Djukanovića čija se izjava nakon preporuke MMF-a prije može ocijeniti kao opširna nego jasna.

“Očekujem ipak da ćemo doći do nekog rješenja koje će u osnovi značiti uvođenje tog pitanja u one tokove u kojim je ono trebalo stalno i da bude, a to je da to pitanje uvedemo pod dežurni, da kažem dnevni nadzor vlade, da vladu učinimo odgovornom za prijedloge rješenja koja čini i da stvorimo uslove da se razriješe pitanja iz prošlosti u radu KAP i stvore pretpostavke za intenziviranije aktivnosti, vjerovatno u budućnosti za razvoj aluminijumske djelatnosti u Crnoj Gori jer vjerujem da na tome može počivati značajan dio crnogorskih razvojnih projekcija u neposrednoj budućnosti”.
XS
SM
MD
LG