Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Film u Kanu, režiser u pritvoru u Rusiji


Ruska glumica Irina Starshenbaum i ostala ekipa filma "Ljeto" na crvenom tepihu pred premijeru filma pritvorenog režisera Kirila Serebrenikova, Festival u Kanu, 9. maj 2018.

Ruski predsjednik Vladimir Putin odbacio je pozive za oslobađanjem pritvorenog režisera Kirila Serebrenikova kako bi se mogao pojaviti na premijeri svoga filma na Kanskom festivalu.

Organizatori festivala rekli su kako je francuski ministar vanjskih poslova pisao Putinu tražeći od njega da dozvoli Serebrenikovu da prisustvuje premijeri svog filma "Ljeto", ali je ruski predsjednik odbacio molbu.

Uprkos molbi francuskog ministra vanjskih poslova Jean-Yves Le Driana
upućenoj Rusiji da dozvoli učešće četrdesetosmogodišnjem režiseru na Kanskom festivalu, Kiril Serebrenikov, autor filma o ruskoj rock legendi iz 80-ih godina, ostaje u kućnom pritvoru.

Prema navodima festivalskog direktora Thierrya Fremauxa, Putin je odbacio molbu u pismu koje je stiglo uoči premijere filma 9. maja, uz objašnjenje da Serebrenikov ima problema sa pravosuđem u Rusiji, te da iako bi želio da pomogne, ne može, jer sudovi te zemlje rade neovisno.

Kiril Serebrenikov se nalazi u kućnom pritvoru od avgusta 2017. godine pod optužbom da je počinio finansijsku prevaru, a koju on sam poriče uz objašnjenje da je apsurdna. Njegove pristalice kažu da je slučaj protiv njega politički motivisan.

Glasnogovornik Kremlja, Dmitri Peskov rekao je 10. maja da Putin nije napisao pismo u kojem je odbijeno oslobađanje Serebrenikova, nego da su to uradili u ruskom Ministarstvu vanjskih poslova, uz objašnjenje da, kao u bilo kojoj drugoj zemlji, ni u Rusiji predsjednik nema moć da utiče na odluke suda ili istražnih tijela.

To jeste tačno u skladu sa zakonskim okvirima Rusije gdje su, kao i u drugim zemljama, izvršna i sudska vlast odvojene. No vladini kritičari kao i zagovarački reforme pravosuđa kažu da ruskim sudovima nedostaje nezavisnosti i da ih vrlo često koriste i Kremlj, a i lokalne vlasti kako bi nametnuli svoju volju i kaznili oponente.

Serebrenikov je zatvoren u finalnoj fazi snimanja filma te je bio primoran da završi rad na njemu iz kućnog pritvora.

“Probudili smo se i saznali da naš režiser nije ovdje”, rekao je na konferenciji za novinare u Kanu Ilija Stewart, ruski producent Serebrenikovog filma. “Naše je mišljenje da je ovo apsolutno besmislena situacija.”

“Velika je podrška sa Zapada”, dodao je Stewart. “Također imamo ogromnu podršku iz Rusije. Važno je napomenuti da je veliki broj liberalno orijentiranih ljudi ogorčen situacijom i da je ovo sada dio nacionalne diskusije u Rusiji.”

Uoči premijere, ekipa filma održala je protest na crvenom tepihu u Kanu.

Nosili su bedževe sa Serebrenikovom slikom te su držali veliki znak sa njegovim imenom napisanim crnim slovima na bijeloj pozadini.

Tokom premijere filma "Ljeto" u Kanu, organizatori su ostavili praznu stolicu za pritvorenog režisera.

Film Ljeto prikazuje rock scenu ranih 80-ih u Lenjingradu, današnjem Sankt Petersburgu, gdje su muzičari morali da prilože tekstove na zvanično odobrenje i gdje je publiku, u jednom od rock okupljališta čuvala policija kako bi se osigurali da ostanu sjediti i da ne pokazuju previše entuzijazma.

Film, koji nema neke posebne političke konotacije bit će emitovan i u Rusiji, no sa režiserom u kućnom pritvoru, pitanja državne cenzure i opresije neće proći neopažena.

“Ovo je više historijski film, koji govori o kontekstu tog vremena, bez naglašavanja sličnosti sa sadašnjim vremenom”, rekao je Stewart.

“Iako je moje lično mišljenje da sve što Kiril radi, bez obzira da li je balet, pozorište ili neki od njegovih filmova, ima veze sa današnjicom. On govori o današnjem vremenu”, dodao je.

Film "Ljeto" je među 21 filmom u utrci za Zlatnu Palmu.

Filmski festival u Kanu održava se od 8. do 19. maja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG