Dostupni linkovi

Veliki kanjon na Marsu krije značajne količine vode


Površina Marsa koju je uslikao rover "Perserverance", 29. april 2021.

Planeta Mars ima vlastitu verziju Velikog kanjona na Zemlji, a naučnici su otkrili da taj enormni klanac krije "značajne količine vode".

Za otkriće je zaslužan Mars Express, orbiter koji kruži oko Marsa, objavila je Evropska svemirska agencija (ESA).

Naime, orbiter ExoMars Trace Gas, koji je lansiran 2016. godine u zajedničkoj misiji ESA-e i ruske svemirske agencije Roskosmos, detektovao je vodu u dolini Valles Marineris na Marsu.

Radi se o kanjonu 10 puta dužem, pet puta dubljem i 20 puta širem od Velikog kanjona rijeke Kolorado, u američkoj saveznoj državi Arizoni.

Voda koja je otkrivena nalazi se ispod površine sistema kanjona, a detektovao je instrument nazvan FREND (Fine-Resolution Epithermal Neutron Detector), prenosi FENA pisanje CNN-a.

Taj instrument, naime, mjeri nivo vodonika u prvom metru površine Marsa.

Ono što je zanimljivo je da se većina vode na Marsu nalazi u formi leda u polarnim regijama. Valles Marineris nalazi se malo južnije od ekvatora planeta, gdje temperature obično nisu dovoljno niske da bi voda ostala zamrznuta u formi leda.

Otkriće proizlazi iz opservacija koje je prikupio orbiter između maja 2018. i februara 2021. godine.

Prije toga orbiter je tragao za vodom ispod površine Marsa te je tamo otkrio tek male količine. Studija u kojoj su objavljeni detalji novog otkrića objavljena je u srijedu, 15. decembra u naučnom časopisu Icarus.

"Uz pomoć orbitera možemo provjeriti šta se događa do jednog metra ispod pustinjske površine Marsa. Ono što je najvažnije je da možemo locirati 'oaze' bogate vodom koje nismo mogli otkriti ranijim instrumentima", naveo je u izjavi autor studije Igor Mitrofanov, vodeći istraživač na neutronskom teleskopu FREND.

Mitrofanov je pojasnio da je FREND otkrio područje s neobično velikom količinom vodonika u enormnom sistemu kanjona Valles Marineris.

O kolikom se području radi, najbolje govori podatak da je površina tog područja kanjona Valles Marineris uporediva s površinom Holandije.

Zbog jedinstvenih mogućnosti detektora FREND naučnici su mogli detektovati vodu koja je ranije bila skrivena. Moglo bi se raditi o vodenom ledu ili vodi koja se nalazi u jedinjenjima s mineralima u tlu. Naučnici vjeruju da je prisutnost leda vjerovatnija jer minerali na toj lokaciji sadrže malo vode.

U blizini Marsovog ekvatora temperature su nešto više i zbog toga vjeruju da postoji specifična kombinacija uslova koji dozvoljavaju ne samo stalno prisustvo vode na tom području nego i njeno obnavljanje.

"Ovo otkriće je nevjerovatan prvi korak, ali potrebno je još opservacija kako bismo bili sigurni u kojoj je formi voda koju smo otkrili", rekao je Hakan Svedhem, jedan od koautora studije.

Otkriće u dolini Valles Marineris, piše CNN, baca novo svjetlo na tu regiju kao intrigantnu lokaciju za moguće ljudske misije u godinama koje dolaze, a naročito zbog činjenice da bi otkrivena voda mogla biti puno pristupačnija od izvora vode koji su ranije otkriveni.

XS
SM
MD
LG