Dostupni linkovi

Dva britanska ministra objavila kandidaturu za premijera


Dauning strit 10, sedište premijera Velike Britanije u Londonu

Britanski ministri finansija i saobraćaja objavili su da će se kandidovati za funkcije premijera Velike Britanije i šefa Konzervativne partije, nakon što je Boris Džonson podneo ostavke na oba mesta, preneo je BBC.

Ministar za saobraćaj Grant Šaps izjavio je da neće raspisati opšte izbore ako bude izabran za premijera.

Ministar finansija Nadim Zahavi rekao je da će smanjiti poreze, povećati izdvajanja iz budžeta za odbranu i nastaviti sa refomama koje je započeo dok je bio ministar za obrazovanje.

Ranije danas, britanski ministar odbrane Ben Volas, koji je u britanskoj javnosti bio viđen kao jedan od favorita da zameni Džonsona, rekao je da se neće kandidovati.

Osim dvojice ministara, u trci za mesto predsednika konzervativaca i premijera Velike Britanije učestvuju bivši ministar finansija Riši Sunak, državna tužiteljka Suela Brejverman, bivša ministarka za jednakost Kemi Bejdnok i predsednik Odbora za spoljne poslove Tom Tugendhat.

Premijer Velike Britanije Boris Džonson podneo je ostavku na mesto predsednika Konzervativne partije 7. jula i najavio da će ostati premijer dok se ne izabere novi prvi čovek partije.

U Velikoj Britaniji premijeri se imenuju na osnovu ostvarivanja većine u Donjem domu parlamenta. Ako jedna partija osvoji većinu na izborima, onda lider te partije postaje premijer. Tradicionalno, lider pobedničke partije postaje premijer.

Britanija bez Borisa: Džonsonov 'moćni' pad
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:24 0:00

Džonson je isprva odbio pozive svog kabineta da odstupi nakon skandala koji su bili etičke prirode. Popustio je nakon što je više od 40 ministara napustilo njegovu vladu i reklo mu da ide.

Prema pisanju britanskih medija, pristajanjem Borisa Džonsona da podnese ostavku na mesto premijera, okončana je politička kriza bez presedana oko njegove budućnosti.

XS
SM
MD
LG