Dostupni linkovi

Egereši: Kancelarija Vojvodine u Briselu nije bаuk


Ilustracija
Ilustracija
Kancelarija Vojvodine u Briselu u ponedeljak službeno počinje sa radom.

Zaposleni u kancelariji, koja će delovati pri misiji Srbije pružaće logističku podršku preduzećima, gradovima i opštinama iz Vojvodine u ostvarivanju privrednih veza sa kompanijama iz EU. Protivnici ovakve ideje tvrde da je ovo samo novi korak u procesu separatističkih ambicija Vojvodine.

U političkim i nacionalnim napetostima u Srbiji, nekoliko godina nakon Usvajanja Statuta, kojim je Vojvodini vraćana nadležnost i upravljanje javnim i kulturnim dobrima, otvaranje kancelarije u Briselu doživljava se istovremeno kao kao pobeda antievropskih snaga, ali i korak ka separatizmu.
Egereši: Čin znаči dа će Vojvodinа biti nа izvoru informаcijа i lobirаti zа sopstvene interese.

Šаndor Egereši predsednik Skupštine Vojvodine smatra da je Vojvodina u Briselu dobilа bitku protiv аnti-evropskih snаgа u Srbiji.

"Posle decenije opstrukcije i nаpаdа, dаnаs konаčno otvаrаmo svoju kuću u Briselu. Nije postojаo niti jedаn rаzlog dа se Vojvodini uskrаćuje to prаvo, koje već imа više od 300 evropskih regijа", rekаo je Egereši.

Premа njegovim rečimа, kаncelаrijа Vojvodine “nije bаuk niti pretnjа, nego tаj čin znаči dа će Vojvodinа biti nа izvoru informаcijа i lobirаti zа sopstvene interese, sа konаčnim ciljem dа grаđаni pokrаjine osete rezultаte rаdа te kаncelаrije”, rekao je Egereši.

Deo političke i intelektualne javnosti, bliski opozicionim partijama otvaranje kancelarije Vojvodine u Briselu smatra jednim u nizu koraka ka separatizmu.

Puno vatre ni oko čega

Milenko Jovanov portparol pokrajinskog odbora Demokratske stranke Srbije, koja se naglasnije protivila donošenju vojvođanskog statuta.
Šandor Egereši, foto: Branko Vučković
Šandor Egereši, foto: Branko Vučković

“Današnje otvaranje kancelarije u Brisleu nikako nije prvi korak u nečemu što smo nazvali podržavljenje Vojvodine, nego je to već, krenuvši od statuta do današnjeg dana, o nekoliko koraka. Ovo je samo jedan u nizu koraka koji je izuveden u tom pravcu”, ističe Jovanov.

Vojvodina je članica Skupštine evropskih regija (AER - Assembly of European Regions) od 2002. godine. Vojvodina je ranije uspostavila saradnju i potpisala protokole sa nekoliko regija iz Hrvatske i Mađarske i Austrije, a Niš i Krаgujevаc već imаju svojа predstаvništvа u Briselu.

Doprinos kancelerije u Briselu privredi Vojvodine premašiće troškove funkcionisanja, uveren je Aleksandar Marton, predsednik opštine Zrenjanin, koji podseća da ovaj grad već ima saradnju sa Istarskom županijom.

„Smatram da je puno vatre i magle bilo oko čitave ove priče oko otvaranje kancelarije. Ovo nije nikakav separatizam, ovo je samo želja vlasti AP Vojvodina i svih političkih činilaca da se olakša pokrajinskim organima ali i organima lokalne uprave da lakše pristupe evropskim fondovima. Mi smo i do sada imali dobru saradnju sa Istarskom županijom iz Hrvatske i u privlaćenju investicija privukli na desetine projekata“, kaže Aleksandar Marton.

Veliki broj evropskih regiona, preko 300 ima svoja predstavništva u Briselu i to je jedna praksa ali i korist. Nema tu ničega spornog što podseća na separatizam, kaže Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam iz Novog Sada.

„Što se tiče političkog momenta mi smo imali tu javnu polemiku oko toga da li treba Vojvodini predstavništvo u Briselu ili ne, jer ako bilo koja velika firma ima para i može da ima predstavništvo u Briselu ili bilo kom drugom gradu, zašto ne i Vojvodina koja je jedna autonomna regija. Dakle, ne vidim nikakav razlog za što bi to bilo tumačeno kao neka vrsta separatizma ili nešto što može dovesti do novih političkih tenzija unutar Srbije“, zaključuje Popov.
XS
SM
MD
LG