Dostupni linkovi

Kanađani kao svjedoci obrane različito o Markalama


Svjedočenje Michaela Gauthiera putem video-linka
Svjedočenje Michaela Gauthiera putem video-linka

Na suđenju zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću obrana je nastavila osporavati odgovornost srpskih snaga za prvi u redu minobacački napad na sarajevsku tržnicu Markale 1994.godine, kada je poginulo 66 i ranjeno preko 140 osoba.

Kao svjedok obrane kanadski general Michael Gauthier (Mišel Gotje) naveo je kako je zaključak njegovog tima vojnih promatrača UNPROFOR-a bio – da je smrtonosnu granatu od 120mm mogla ispaliti VRS, ali i Armija Bosne i Hercegovine. Tužiteljstvo je u optužnici protiv generala Mladića ustvrdilo kako je granata ispaljena na Markale iz pravca sjever-sjeveroistok, s područja pod kontrolom VRS-a.

Gotije je ustvrdio kako je francuski tim promatrača, koji je prvi obavio istragu – nepouzdano zaključio da je granata ispaljena isključivo s položaja VRS-a. No kao svjedok obrane Gotije je ostavio i tu mogućnost otvorenom – budući da istraga njegovog tima – nije mogla utvrditi smjer smrtonosnog projektila.

A da mi pretražimo sav taj teren kako bi pokušali utvrdili – od kud je minobacač možda bio ispaljen pa da sve to suzimo na konkretni dan – kada je granata bila ispaljena, bilo je gotovo nemoguće. Tako da mi nismo mogli isključiti mogućnost – da je granata ispaljena s bosanske strane, ali nismo mogli ni utvrditi neke dokaze koji bi potvrdili – da je to bilo tako“, pojasnio je dvoumljenje svjedok.

Osporio priču o bačenoj granati iz obližnje zgrade

Tijekom unakrsnog ispitivanja od strane tužiteljstva svjedok Gotije je pak osporio tezu obrane koju je prošli tjedan pokušao potkrijepiti njegov kolega iz kanadske vojske – kao zaštićeni svjedok – da je granatu 1994.godine na Markale možda ručno bacio netko iz obližnje zgrade.

Obrazac traga gelera na asfaltu i tunela koji je aktiviran udarnom iglom – svi ti dokazi zajedno su stavljali do znanja sasvim jasno - da to nije bila stacionarna bomba u pitanju već minobacač definitivno i to ne bilo koji – već od 120 mm“, naveo je nalaze njegovog tima istrage.

Obrana generala Mladića se inače brani tezom – kako su sarajevske vlasti same napadale svoje građane kako bi ocrnile srpske snage. Suđenje za zločine VRS-a nastavit će se iskazom još jednog svjedoka obrane u vezi sarajevskih napada na civile, kojih je tijekom troipogodišnje opsade ubijeno oko 11.500 tisuća.

(VIDEO): Glavni iskaz svjedoka i dio unakrsnog ispitivanja

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG