Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kanada zatvara Ambasadu u BiH


Kanadska vlada odlučila je da, iz ekonomskih razloga, zatvori ambasadu u BiH i o tome zvanično obavijestila Ministarstvo vanjskih poslova i Predsjedništvo ove zemlje. Istovremeno, od Predsjedništva BiH zatražena je saglasnost za otvaranje počasnog konzulata Kanade u Sarajevu.

Za sada se u bh. diplomatskim krugovima izražava nada da to neće uticati na saradnju dvije zemlje, a posebno na pomoć Kanade, koja je jedan od najvećih donatora u BiH.

Kanadske vlasti donijele su odluku o zatvaranju ambasade ove zemlje u BiH. Zatvaranje ambasade jedna je od mjera kojom se pokušava prevazići svjetska ekonomska kriza, te troškovi smanjiti na minimum, obrazložio je za naš radio ambasador Kanade u BiH David Hutchings:

Neke misije zatvaramo, a neke otvaramo, poput one u Kini, Indiji, Brazilu i Meksiku. Ali ovo ne znači da napuštamo BiH.
„Za našu misiju u BiH i na nekim drugim lokacijama zaključili smo da je moguće na efikasniji i jeftiniji način upravljati našim programima tako što ćemo se konsolidovati. To znači da neke misije zatvaramo, a neke otvaramo, poput one u Kini, Indiji, Brazilu i Meksiku. Ali ovo ne znači da napuštamo BiH. Predložio sam ministru vanjskih poslova u BiH da uspostavi počasni konzulat u Sarajevu koji bi vodio počasni konzul.“

O namjeri je pismom obaviješteno i Predsjedništvo BiH, koje će na jednoj od narednih sjednica razmatrati ovo pitanje, potvrdila je savjetnica predsjedavajućeg Predsjedništva BiH za vanjsku politiku Nina Sajić:

„Nakon zatvaranja ambasade Kanada će pokrivati BiH iz Budimpešte. Mi imamo ambasadu u Kanadi, imamo i relativno velik broj bh. dijaspore koja živi u Kanadi. Vidjećemo kakav će biti stav Predsjedništva i kakvi će biti dalje neki naši potezi.“

Najava o zatvaranju ambasade uznemirila je i građane BiH koji imaju rodbinu u Kanadi ili pak imaju dvojno državljanstvo - da će im ova odluka dodatno zakomplikovati posjete porodici ili dolazak do potrebne dokumentacije:

„Mislim da će se to komplikovati dodatnim troškovima i većim problemima jer će morati ići dalje. Koliko sam čula, u Budimpešti je sljedeća, to je veći trošak. A ionako lijepo živimo, pa možemo sebi to priuštiti.“

Ambasador David Hutchings
No, ambasador Hutchings tvrdi kako, što se viza tiče, sve ostaje kao što je bilo jer ih ambasada u BiH nikad nije ni izdavala:

„Mi nemamo program za vize i imigracije, ali imamo posredničku vezu s našom ambasadom u Beču i ta je ambasada zadužena za izdavanje turističkih i imigracijskih viza - i tako će i nastaviti. Nakon zatvaranja ambasade aplikanti će se putem web stranice informisati na koji način će moći kontaktirati ambasadu u Beču kako bi mogli aplicirati za vizu i to bi trebalo biti slično kao što to čine i sada.“


U BiH je također prisutna i bojazan o nastavku angažmana Kanade u pomoći BiH, kaže Sajić:

„Mi se iskreno nadamo da se programi i sva pomoć koje je Kanada davala BiH, a ona je, da podsjetim, jedan od najznačajnijih donatora u BiH, da ti programi u oblasti reforme pravosuđa, zdravstva i mnogi drugi neće biti na ovaj način pogođeni.“


Iako je otvaranje počasnog konzulata način na koji Kanada i BiH mogu nastaviti održavanje prijateljskih veza, činjenica da se radi o državljaninu BiH koji bi bio imenovan na počasnu funkciju tek je protokolarna veza s ovom državom.
  • 16x9 Image

    Dženana Halimović

    U novinarstvu je od 1998. godine, a prve novinarske korake počinje u listu Oslobođenje. Bavi se istraživačkim novinarstvom, temama ratnog zločina, organizovanog kriminala i korupcije. Dobitnica nagrada "Global Human Rights Award" i Unije novinara BiH 2003.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG