Dostupni linkovi

U Kanadi uhvaćen i drugi masovni ubica, umro nekoliko sati nakon hapšenja


Scena hapšenja Mylesa Sandersona u Rosthernu, Saskatchewan, Kanada, 7. septembar 2022.
Scena hapšenja Mylesa Sandersona u Rosthernu, Saskatchewan, Kanada, 7. septembar 2022.

Nekoliko sati nakon što je priveden, jedan od osumnjičenika za smrtonosne napade nožem u kanadskoj pokrajini Saskatchewan, u kojima je ubijeno deset, a ranjeno 18 osoba, umro je u bolnici.

Kraljevska kanadska konjička policija (RCMP) je potvrdila kako je Myles Sanderson proglašen mrtvim u bolnici nedugo nakon hapšenja u blizini Rostherna.

Nikakvi drugi detalji o tome kako je Sanderson umro nisu poznati, ali lokalni mediji tvrde da je umro od samoranjavanja.

Kanadska agencija Global News, pozivajući se na više izvora iz policijskih snaga, izvijestila je da se Sanderson predao policiji i da je živ odveden vozilom hitne pomoći.

Ubrzo nakon toga je preminuo od neodređenih povreda za koje se vjeruje da ih je sam nanio.

Sandersonov brat Damien, koji je takođe osumnjičen za napade, pronađen je mrtav 5. septembra s povredama za koje policija vjeruje da ih nije sam nanio, što sugeriše da ga je možda napao Myles.

Policija je nekoliko sati ranije objavila kako je muškarac osumnjičen za smrtonosne napade nožem 4. septembra u pokrajini Saskatchewan priveden, čime je okončana četvorodnevna potraga.

"Myles Sanderson je lociran i priveden u blizini Rostherna", objavila je Kraljevska kanadska konjička policija.

Sanderson je lociran u blizini grada Rostherna u Saskatchewanu. Nakon što je uočen, policija je izdala upozorenje o osobi s nožem koja je putovala u vozilu. Stanovnici područja Wakawe su obaviješteni da potraže skloništa i budu oprezni pri puštanju drugih u svoje domove te da ne prilaze sumnjivim osobama i ne voze autostopere.

Više izvora je za Global News kazalo kako je policija upotrijebila 'tehniku intervencije u potjeri' - zaletjela se u Sandersonovo vozilo s jedne strane i natjerala ga da izleti s autoputa. Njegovo vozilo je "usmjereno s ceste u obližnji jarak". Nakon što je priveden, u vozilu je pronađen nož.

Kanadske vlasti su od 4. septembra intenzivno tragale za njim i za bratom Damienom koji su osumnjičeni za višestruko ubistvo. Napadi su bili među najsmrtonosnijima u modernoj historiji Kanade. Policija je rekla kako se čini da su neke od žrtava bile meta, dok su druge očito bile nasumične.

XS
SM
MD
LG