Dostupni linkovi

Kanada šalje Nemačkoj remontovanu turbinu za Severni tok


Kanada je poslala turbinu za gasovod Severni tok u Nemačku 17. jula avionom nakon što su radovi na popravci završeni, objavio je u ponedeljak list Komersant, pozivajući se na izvore upućene u situaciju.

Povratak turbine iz Kanade u rusku kompresorsku stanicu Portovaja, ključni element Severnog toka, bio je u fokusu poslednjih mesec dana otkako je ruski proizvođač energije Gasprom smanjio isporuke gasa Nemačkoj.

Rusija je smanjila isporuke gasa usred već rastućih troškova energije i inflacije nakon što je ono što Moskva naziva "specijalnom vojnom operacijom" u Ukrajini izazvalo sveobuhvatne sankcije Zapada Rusiji.

"Severni tok 1" trenutno prolazi kroz planirano godišnje održavanje, koje bi trebalo da se završi 21. jula.

Biće potrebno još pet do sedam dana da turbina, koju servisira nemački Simens Energi (Siemens Energy), stigne do Rusije ako ne bude problema sa logistikom i carinom, preneo je Komersant.

Dnevnik je naveo da će turbina biti poslata iz Nemačke trajektom, a zatim prevezena kopnom preko Helsinkija. Očekuje se da oprema stigne u Rusiju oko 24. jula, a pripremni radovi će trajati još tri do četiri dana, piše list.

Nord Stream AG, kompanija koja upravlja gasovodom, Gasprom i rusko ministarstvo energetike nisu odmah odgovorili na zahtev za komentar. Simens je odbio da komentariše izveštaj.

Gasprom je u subotu saopštio da očekuje da će Simens u potpunosti ispuniti svoje obaveze u servisiranju gasnih turbina potrebnih za pouzdan rad gasovoda Severni tok i isporuke energije u Evropu.

Izvor: Reuters

XS
SM
MD
LG