Dostupni linkovi

Kanada ograničava vize za strane studente kako bi ublažila pritisak na cene stanova


Zastava Kanade, 21. oktobar 2019.
Zastava Kanade, 21. oktobar 2019.

Kanada je u ponedeljak najavila dvogodišnje ograničenje broja studentskih viza kako bi ublažila pritisak na cene stanovanje, zdravstvenu zaštitu i druge usluge u vreme rekordne imigracije.

Ministar za imigraciju Mark Miler (Marc Miller) rekao je da će 2024. godine biti smanjen broj novih studentskih viza za 35 odsto. On je rekao da su program za međunarodne studente iskoristile institucije koje nude "lažne" diplome, što povećava pritisak na cene stanova i zdravstvenu zaštitu.

"To je malo haotično i vreme je da se obuzda", rekao je Miler.

Broj novih izdatih viza biće ograničen na 364.000. Prošle godine izdato je skoro 560.000 takvih viza.

Kanadska vlada je saopštila da sada u zemlji ima oko milion stranih studenata i da bi bez intervencije ovaj broj nastavio da raste. Ukupan broj stranih studenata je više od tri puta veći nego pre jedne decenije.

Miler je rekao da zvaničnici rade na stabilizaciji broja ljudi koji ulaze u zemlju dok raste pritisak po pitanju stanovanja.

Broj stanovnika u Kanadi je prošle godine porastao za oko milion ljudi, dostigavši rekordnih 40 miliona, dok se mnogi Kanađani bore sa povećanim troškovima života, uključujući kirije i hipoteke.

Ministar za imigraciju je rekao da postoje beskrupulozne škole koje naplaćuju visoke školarine stranim studentima, a da zauzvrat ne nude solidno obrazovanje. U nekim slučajevima, fakulteti su put za ulazak u Kanadu za studente koji mogu da svoje studentske vize pretvore u boravišne.

Miler je rekao da nije namera studentskog programa da neko dobije diplomu, pa da "ode u provinciju i vozi Uber“.

"Ako je potreban namenski kanal za Uber vozače u Kanadi, mogu to da osmislim, ali to nije namera međunarodnog studentskog programa", rekao je on.

Lider opozicionih konzervativaca Pjer Pualevr (Piere Poilievre) okrivio je Trudoa da je omogućio izdavanje dozvola za studiranje desetinama hiljada studenata koji pohađaju lažne škole.

Izvor: AP

XS
SM
MD
LG