Dostupni linkovi

Za kanadskog premijera protesti protiv COVID-19 mera 'neprihvatljivi'


Više od 400 kamiona blokira centar Otave, glavnog grada Kanade.

Kanadska policija zapretila je 9. februara da će hapsiti kamiondžije i druge demonstrante koji su blokirali centar Otave i poremetili prekograničnu trgovinu, protestujući protiv mera za sprečavanje širenja COVID-19.

"Morate odmah prekinuti dalje nezakonite aktivnosti ili ćete se suočiti sa optužbama", navela je policija.

Blokada pod nazivom "Konvoj slobode" počela je u januaru u zapadnoj Kanadi - zbog zahteva da se kamiondžije vakcinišu, ili da se testiraju na COVID-19 i budu u izolaciji kada prelaze američko-kanadsku granicu.

Ali pokret je prerastao u širi protest protiv mera za suzbijanje pandemije COVID-19 i liberalne vlade premijera Džastina Trudoa.

Pored kanadske prestonice, kamioni su blokirali i neke od graničnih prelaza sa SAD, uključujući most za Detroit koji je od vitalnog značaja za ekonomiju.

Premijer Džastin Trudo, u obraćanju pred parlamentom dok je Kanada blokirana, izjavio je da je protiv ublažavanja epidemijskih mera.

Trudo je upozorio da kamioni, koji blokiraju dva ključna mosta koji povezuju Kanadu sa Sjedinjenim Državama, prete ekonomskom oporavku zemlje od pandemije.

"Blokade, ilegalne demonstracije su neprihvatljive i negativno utiču na kompanije i proizvođače", rekao je Trudo.

"Moramo učiniti sve da se završe. Stotine velikih kamiona sada parališu ulice centra Otave, a gradonačelnik je proglasio vanredno stanje", naveo je Trudo.

Protesti, slični kanadskim, otpočeli su i u Australiji, Francuskoj i na Novom Zelandu.

Bela kuća je saopštila da kamioni koji blokiraju granične prelaze između SAD-a i Kanade rizikuju da naškode automobilskoj industriji i poljoprivredi.

Sve veći broj kanadskih provincija počeo je sa ukidanjem nekih od epidemioloških mera, jer se smanjuje procenat zaraženih omikron sojem korona virusa.

Trudo je, sa druge strane, pred parlamentom branio mere za koje je savezna vlada odgovorna - uključujući i onu koja je razbesnela mnoge vozače kamiona: da kamiondžije koje ulaze u Kanadu imaju potvrdu o vakcinaciji.

"Realnost je da su potvrde o vakcinaciji i činjenica da su Kanađani povećali procenat vakcinisanih na skoro 90 odsto, osigurali da ova pandemija ne pogodi toliko jako Kanadu kao ostatak država", rekao je Trudo u parlamentu u Otavi.

Most koji Kanadu spaja sa Detroitom u SAD teći dan je blokiran. Saobraćaj je blokiran na ulasku u Kanadu, dok je deo saobraćaja ka SAD omogućen.

Preko mosta se odvija 25 odsto ukupne trgovine između Kanade i SAD, a kanadski zakonodavci su izrazili sve veću zabrinutost zbog ekonomskih efekata, uz ocenu da protestanti prekidaju osnovne lance snabdevanja.

Protesti su u Kanadi nastavljeni iako su provincije Alberta, Saskačevan, Kvebek i Ostrvo princa Edvarda ove sedmice objavili planove da povuku neke ili sve epidemijske mere. Alberta, najkonzervativnija kanadska provincija, ukinula je "kovid pasoše" a najavila je ukidanje obaveznog nošenja maski krajem meseca.

XS
SM
MD
LG