Dostupni linkovi

U Otavi uhapšeno 70 demonstranata protiv epidemioloških mera


Policija na ulicama Otave u petak, 18. februara
Policija na ulicama Otave u petak, 18. februara

Kanadska policija je privela 70 demonstranata od početka svoje velike operacije da raščisti ulice glavnog grada Otave paralisane tri nedelje zbog demonstracija protiv anti-kovid mera.

"Do 15 časova (21 po srednjeevropskom vremenu) priveli smo 70 ljudi pod optužbama za mnogobrojne prestupe", rekao je u petak, 18. februara vršilac dužnosti šefa policije Stiv Bel.

On je dodao da se operacija odvija "po planu" i da će za nju biti potrebno vreme.

Desetine kamiona, kampera i drugih vozila su odvučene, uključujući sva vozila koja su blokirala jednu od glavnih ulica u gradu, objavile su vlasti, prenosi agencija Frans pres (AFP).

Kanada u snijegu i antikorona blokadama
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:07 0:00

Jedan policajac je imao manju povredu, ali ni jedan demonstrant nije povređen, rekao je Bel.

Policija nastavlja da radi na tome da preuzme kontrolu nad ulicama grada, rekao je Bel i dodao da će raditi danonoćno na tome dok ne bude završeno.

Među uhapšenima su najmanje četiri vođe demonstranata.

Kanadska policija počela je u petak ujutro da hapsi kamiondžije koji blokiraju saobraćaj u Otavi treću nedelju zaredom u znak protesta zbog vladinih kovid mera.

Policija je na Tviteru objavila da su se neki od njih predali sami i da su uhapšeni ispred zgrade Parlamenta, a u četvrtak uveče su uhapšena dva lidera protesta.

Otava je poslednje uporište "Konvoja slobode", protesta i blokada kamiondžija koji su počeli zbog obavezne vakcinacije vozača kamiona koji prelaze granicu Kanade i SAD, a kasnije prerasli u protest protiv svih mera uvedenih zbog COVID-a 19, ali i protiv premijera Džastina Trudoa, podseća AFP.

XS
SM
MD
LG