Dostupni linkovi

Kanada šalje zračne snage u pomoć pokrajini pogođenoj poplavama


Preplavlje autoput u Britanskoj Kolumbiji, 16. novembar 2021.

Kanada je u srijedu rasporedila zračne snage kako bi pomogla Britanskoj Kolumbiji da se izbori s velikim poplavama u kojima je poginula jedna osoba, dok se u narednim danima očekuje se još kiše.

Klizišta su uništila ceste i mostove te prekinula pristup luci Vankuveru, najvećoj luci u zemlji, čime su poremećeni globalni lanci opskrbe koji se već bore s problemima uzrokovanim COVID-19.

Nakon što je fenomen poznat kao atmosferska rijeka u dva dana izbacila količinu kiše koja inače padne u mjesec dana, zvaničnici su zabrinuti da bi još jedan pljusak mogao preplaviti crpnu stanicu u blizini Abbotsforda, grada sa 160.000 stanovnika istočno od Vankuvera, koji je već djelomično evakuiran.

Nekoliko mjesta je potpuno odsječeno, a hrana je počela ponestajati u gradu Hopeu, 160 kilometara istočno od Vankuvera.

Premijer Justin Trudeau, koji se nalazio na putu u Washingtonu, rekao je da će savezna vlada pomoći pokrajini da se oporavi od, kako je rekao, "užasno loše situacije".

Federalni ministar pripravnosti za hitne slučajeve Bill Blair rekao je da će zračne snage premjestiti hranu, gorivo, hranu i vodu te zalihe u zajednice, dok će pomagati u vrećama pijeska.

Poplave su druga nesreća povezana sa vremenom koja je pogodila Britansku Kolumbiju u posljednjih nekoliko mjeseci. Ogroman požar u istoj regiji uništio je cijeli grad krajem juna.

Znanstvenici za okoliš kažu da su šumski požari sve češći i veći zbog klimatskih promjena.

Canadian Pacific Rail i Canadian National Railway, dvije najveće željezničke kompanije u zemlji, rekle su da su ih poplave natjerale da prekinu uslugu do Vankuvera, najveće luke u zemlji.

Vancouverska luka svaki dan prevozi teret u vrijednosti od 440 miliona dolara, u rasponu od automobila do kontejnera prepunih osnovnih proizvoda.

Poplave su privremeno zaustavile veći dio prometa pšenice i repice iz Kanade, jednog od najvećih svjetskih izvoznika žitarica. Poremećaj bi također mogao pogoditi izvoz potaša.

XS
SM
MD
LG